Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Η «σκοτεινή» επιχείρηση «άλωσης» τής «Τριανταφυλλιάς», καί μερικά ρητορικά ερωτήματα!

Τού Άγγελου Λιβαθινού (*)
( Άρθρο στις Εφημερίδες:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- 28.05.2008, καί ΠΡΩΤΗ-01.06.2008)


Από τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας, να ανιχνεύσουμε καί να αποκαλύψουμε τις «ενέργειες» τών «αρχόντων» τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης τής Ηλείας για το «στήσιμο» τής επιχείρησης «άλωσης» τής Τριανταφυλλιάς, προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί σκουπιδότοπο για όλην την Ηλεία(!), με το ψευδώνυμο «Εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων καί ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ», καί παρά τις παλαιότερες δεσμεύσεις τού Δημάρχου Αμαλιάδος, ότι «μόνον αν θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου, θα καταφέρουν να φέρουν τα σκουπίδια στην Τριανταφυλλιά»(!), προκύπτουν αποκαλυπτικά στοιχεία γιά την μυστικότητα καί το σκοτάδι, μέσα στα οποία εκινούντο καί κινούνται , κατά τα δύο-τρία τελευταία χρόνια, όλοι αυτοί, που σήμερα «ενένηψαν» καί «έγιναν σοφώτεροι» στο ζήτημα τής διαχείρισης τών σκουπιδιών τού Νομού Ηλείας!
Αποκαλύπτεται, πλέον, ότι το ζητούμενο γι’ αυτούς δεν είναι πλέον η ορθολογική καί περιβαλλοντικώς «ορθή» αντιμετώπιση τού προβλήματος τών σκουπιδιών τής Ηλείας, αλλά η πάση θυσία «εν κρυπτώ καί εσπευσμένως» προώθηση τού σχεδίου τους, να «αλώσουν» τήν Τριανταφυλλιά, καί να φέρουν «προ τετελεσμένων γεγονότων» τις κοινωνίες τής Αμαλιάδος, τού Καρδαμά, καί τής Κορυφής, με την παρουσίαση εν κρυπτώ «έτοιμων» σχεδίων» για την δημιουργία σκουπιδότοπου στην «Τριανταφυλλιά» καί πάνω στο Καρδαμαίϊκο ποτάμι!

Αποκαλύπτεται, δηλαδή, ότι, την ίδια στιγμή, που ο Δήμαρχος Αμαλιάδος «διεβεβαίωνε» τους πάντες, ότι «δεν τίθεται θέμα Τριανταφυλλιάς», όλη αυτή η «παρέα» τών δημοτικών παραγόντων τής Ηλείας εδραστηριοποιούντο μυστικώς καί στο παρασκήνιο, αποφεύγοντες «σάν τον διάολο το λιβάνι» την δημόσια διαβούλευση, για να φορέσουν την θηλειά «στον λαιμό» τής περιοχής τής «Τριανταφυλλιάς» καί τού Καρδαμαίϊκου ποταμού!

Καί το θεμελιώδες ερώτημα, που τίθεται πλέον, είναι, άν εδώ δεν πρόκειται για σχέδιο διαχείρισης τών σκουπιδιών, αλλά απλώς καί απροκαλύπτως για σχέδιο «διαχείρισης κονδυλίων»!

Οι πολίτες τής Αμαλιάδος, τού Καρδαμά καί τής Κορυφής, με την συμβολή καί την πληροφόρηση, που τεκμηριωμένα παρέχουν η Κίνηση Πολιτών Αμαλιάδος καί η Συντονιστική Επιτροπή τών Κοινωνικών Οργανώσεων Καρδαμά, όλο καί περισσότεροι από μέρα σε μέρα, κατανοούν πλήρως το «σχέδιο», που έχουν καταστρώσει καί προωθούν εν κρυπτώ καί αδιαφανώς όλοι αυτοί οι «σοφοί» τοπάρχες: να μετατρέψουν την περιοχή τής «Τριανταφυλλιάς» καί τού Καρδαμαίϊκου ποταμού σε έναν απέραντο βόθρο όλης τής Ηλείας, αντιμετωπίζοντας το σοβαρό ζήτημα τής διαχείρισης τών απορριμμάτων ως μία «ευκαιρία» γιά την «διαχείριση χρημάτων»!

Κατανοούν, ακόμη
, οι πολίτες, τους λόγους για τους οποίους αυτοί, που σχεδιάζουν εν κρυπτώ και εσπευσμένα το Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Τριανταφυλλιά, αρνούνται να απαντήσουν σε απλά ερωτήματα, και τους λόγους για τους οποίους αποφεύγουν τον διάλογο!
Έχουν τους λόγους τους αυτοί οι «περισπούδαστοι δημοκράτες», που αρνούνται τον διάλογο! Θέλουν, φαίνεται, να κρύψουν πολλά!

Οι πολίτες, όμως, μπορούν να καταλάβουν καί να δώσουν τίς δικές τους απαντήσεις στα απλά ερωτήματα, που θα ετίθεντο σε έναν δημόσιο διάλογο, τον οποίον αρνούνται όλοι αυτοί οι κύριοι, καί πρωτίστως ο Δήμαρχος Αμαλιάδος!

Παραθέτουμε ολίγα μόνον από τα αυτονόητα ερωτήματα, που θα έθετε κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, όχι γιατί περιμένουμε να μάς απαντήσουν οι σχεδιάζοντες το «έγκλημα» στην Τριανταφυλλιά ( ενδιαφέρον θα είχανε πάντως τυχόν «απαντήσεις» τους!), αλλά για να αποκαλυφθούν ακόμη καί στους πλέον δύσπιστους οι λόγοι τής «εν κρυπτώ» σχεδίασης τής «άλωσης» τής Τριανταφυλλιάς! :

-Γιατί ο Δήμαρχος Αμαλιάδος αθέτησε την προηγούμενη θέση του «Όχι στην Τριανταφυλλιά»;

-Γιατί οι άλλοι 21 Δήμαρχοι τής Ηλείας αρνούνται να διαχειρισθούν τα δικά τους σκουπίδια, καί θέλουν διακαώς να τα φέρνουν «μέσ’ στο ψυχικό μας»;

- Υπάρχει «αβλαβής» λειτουργία σκουπιδότοπου, όπως ισχυρίζεται η νομενκλατούρα τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης τής Ηλείας;

- Άν υπάρχει «αβλαβής» λειτουργία σκουπιδότοπου, τότε
* Γιατί ο Δήμαρχος Πηνείας αρνείται να γίνει αυτός στον «Κορωνόβραχο»;
* Γιατί ο Δήμαρχος Πύργου αρνείται να γίνει αυτός στην «Αγκινάρα»;
* Γιατί οι Δήμαρχοι Βαρθολομιού καί Γαστούνης αρνούνται να γίνει ο σκουπιδότοπος τής Ηλείας στον «Στρεμενό»;
* Γιατί οι υπόλοιποι Δήμαρχοι τής Ηλείας σιωπούν και αρνούνται να διαχειρισθούν τα δικά τους σκουπίδια στον τόπο τους;

- Γιατί «επιλέγεται» σάν δήθεν κατάλληλος χώρος η Τριανταφυλλιά, που ήτανε 5η στην σειρά αξιολόγησης μεταξύ διαφόρων τόπων τής Ηλείας, καί παρακάμπτονται αυθαιρέτως καί αναιτιολογήτως ( στο παρασκήνιο, αδιαφανώς καί εν κρυπτώ) οι προηγούμενοι 4 καταλληλότεροι υποψήφιοι τόποι;

- Γιατί ο Δήμαρχος Αμαλιάδος «μπαίνει μπροστάρης» καί «απαιτεί»(!) από τους άλλους Δημάρχους να φέρουν στην «Τριανταφυλλιά» τα σκουπίδια τους, που θα είναι εξαπλάσιου όγκου από αυτόν, που δέχεται σήμερα η περιοχή «Κονιδαίϊκων»;

- Γιατί ο Δήμαρχος Αμαλιάδος επιλέγει, μετά την μεταστροφήν του, να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο μία περιοχή, που είναι ήδη επιβαρυμένη εδώ και 33 χρόνια με τον σκουπιδότοπο στα «Κονιδαίϊκα»;

- Μία άρνηση τού Δημάρχου Αμαλιάδος να δεχθεί τα σκουπίδια τών άλλων Δήμων θα ήτανε φυσιολογική! Και κανείς δεν τον κατηγορούσε γι’ αυτό! Γιατί, λοιπόν, ο Δήμαρχος Αμαλιάδος επιμένει να «πάρει» τα σκουπίδια τών άλλων Δήμων;

- Γιατί, τελικώς, οι Δήμαρχοι τής Ηλείας, και κυρίως ο Δήμαρχος Αμαλιάδος, αρνούνται την επιστημονικώς τεκμηριωμένη πρόταση τού Καθηγητή Αλέξ. Οικονομόμουλου (Πανεπ. Κρήτης), για δημιουργία ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ( ΟΕΔΑ) κατά περιφέρειες, και επομένως την δημιουργία ΟΕΔΑ στην Αχαΐα, για την κάλυψη όλης τής περιφέρειας, ή τουλάχιστον τών Νομών Αχαΐας-Ηλείας ;

- Γιατί ο Δήμαρχος Αμαλιάδος καί οι λοιποί Δήμαρχοι αρνούνται την βασικήν αρχή τής δημόσιας διαβούλευσης καί τού κοινωνικού διαλόγου γιά όλες τις προσφερόμενες δυνατές λύσεις, πριν προχωρήσουν σε δεσμευτικές ενέργειες, που προσχηματοποιούν κάθε πιθανό «διάλογο κατόπιν εορτής», καί τον ακυρώνουν, ευτελίζοντας την αξία του;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα αποφεύγουν να απαντήσουν οι τοπικοί «άρχοντες», διότι γνωρίζουν καλά, ότι οι τυχόν «απαντήσεις» τους θα είναι έωλες καί δεν θα πείθουν κανέναν.
Είναι ερωτήματα ρητορικά, που εμπεριέχουν καί την αυτονόητη απάντηση, την οποίαν μπορεί να ανακαλύψει ο κάθε «υποψιασμένος» πολίτης!
Γι’ αυτό καί οι «άρχοντες», αντί απαντήσεων, προτιμούν τις ύβρεις καί τις αμετροέπειες εναντίον όσων εναντιώνονται στα δήθεν «σύγχρονα» σχέδιά τους, σχέδια τα οποία είναι βέβαιον, ότι, εάν υλοποιούντο, θα οδηγούσαν στην βοθροποίηση μίας ολόκληρης, καί περιβαλλοντικά ευαίσθητης, περιοχής, προς χάρην κάποιων πολιτικών καί άλλων παρασκηνιακών «παιγνίων» τής αυτοδιοικητικής νομενκλατούρας τής Ηλείας!

Καθίσταται, πλέον, επιτακτικά αναγκαίο να κατανοηθεί, ότι η «Τριανταφυλλιά» καί το Καρδαμαίϊκο ποτάμι, που απειλούνται με ολοσχερή καταστροφή, περιμένουν την βοήθεια τού κάθε πολίτη, ακόμη καί εκείνου, που «δεσμεύεται» πολιτικά καί «δεν θέλει να παραδεχθεί την μαύρη αλήθεια», άν καί την βλέπει πεντακάθαρη μπροστά του!
Κανείς δεν πρέπει να ολιγωρήσει στον επιβαλλόμενο αγώνα ακύρωσης τών εγκληματικών, για το Περιβάλλον καί για την υγεία τών κατοίκων, σχεδίων τής νομενκλατούρας τής τοπικής αυτοδιοίκησης τής Ηλείας!
Καί, κυρίως, δεν πρέπει να πέσει θύμα τής ασύστολης προπαγάνδας τών «επιτήδειων»!
Οι καλοπροαίρετοι είναι οι πολλοί!
Μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι, καί άρα πιό αποτελεσματικοί,
-Για να αποτρέψουμε την βοθροποίηση τής περιοχής τής Τριανταφυλλιάς καί τού Καρδαμαίϊκου ποταμού!
-Για την υγεία μας καί για την υγεία τών παιδιών μας!
-Γιά να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο Περιβαλλοντικό έγκλημα τού αιώνα στην περιοχή μας !
-
------------------------------------
(*) Ο Άγγελος Λιβαθινός
είναι Καθηγ. Μαθηματικών-Λυκειάρχης,
καί Πρόεδρος τού Μορφωτικού Συλλόγου
Καρδαμά «Κωστής Παλαμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, γράφετε ΠΑΝΤΟΤΕ Ελληνικά! *** Όχι μέ Λατινικούς χαρακτήρες!