Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Η Γενοκτονία τών Ελλήνων τής Μικράς Ασίας

Η Γενοκτονία τών Ελλήνων τής Μικράς Ασίας
και ο Κόλαφος για τούς εγχώριους
παραχαράκτες τής Ιστορίας!
τού Άγγελου Λιβαθινού
Καθηγ. Μαθηματικών-Λυκειάρχη

Μπορεί, με απόφαση τού νέου Υπουργού Παιδείας, να αποσύρθηκε το άθλιο εκείνο “βιβλίο Ιστορίας”, που είχε συγγράψει η, γνωστή πλέον εις το Πανελλήνιον, εθνομηδενιστική και “εκσυγχρονιστική” ομάδα “ιστορικών”.
Οι Ειδήσεις, όμως, που μάς έρχονται από το Εξωτερικό, μάς υποχρεώνουν να επανέλθουμε.
Και αυτό, όχι για να επαναλάβουμε τα επιχειρήματα προκειμένου να αναδείξουμε τον επαίσχυντο ρόλο, που είχε αναλάβει, με το αζημίωτο βέβαια, όλος αυτός ο εκσυγχρονιστικός “επιστημονικός“ συρφετός, που, δρώντας χωρίς καμμία συστολή εναντίον τού ελληνικού έθνους, επιχειρούσαν, να παρουσιάσουν τις δικές τους νεοταξίτικες ιδεοληψίες σάν δήθεν “επιστημονικά συμπεράσματα”!
Αλλά, διότι, όπως θα δείξουμε παρακάτω, οι ειδήσεις αυτές αποτελούν έναν ξεχωριστό σταθμό για τις αποφάσεις τής διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Αποτελούν, δε, περαιτέρω έναν καταπέλτη κατά τής σύγχρονης νεοοθωμανικής Τουρκίας, και, ταυτοχρόνως, έναν κόλαφο για όλην την εγχώρια εθνομηδενιστική φάλαγγα, που δρά θρασύτατα στην Ελλάδα, φορώντας την προβειά τής “Επιστήμης”!

Στις 15 Δεκεμβρίου 2007, η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars -IAGS), η οποία από το 1997 έχει εκδώσει Ψήφισμα αναγνώρισης τής Γενοκτονίας τών Αρμενίων υπό τών Τούρκων στις αρχές τού 20ού αιώνος, έξέδωσε νέο ΨΗΦΙΣΜΑ, διά τού οποίου αναγνωρίζει την Γενοκτονία, που υπέστησαν από τους Τούρκους, στο χρονικό διάστημα 1914-1923, οι ασσυριακοί και ελληνικοί πληθυσμοί! Και, ταυτοχρόνως, καλεί την Τουρκία σε αναγνώριση τής γενοκτονίας, σε απολογία και σε επανόρθωση!
Πρόκειται περί σημαντικής εξέλιξης, εθνικών αλλά και διεθνών διαστάσεων, επί τού κεφαλαιώδους ελληνικού ζητήματος, δηλαδή τής Γενοκτονίας τών Ελλήνων υπό τών Τούρκων (στο διάστημα 1914-1923), η οποία εξέλιξη συντρίβει στην κυριολεξία τις ανιστόρητες και ανθελληνικές-φιλοτουρκικές ιδεοληψίες τόσον τών ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όσον και τών εγχωρίων παραχαρακτών τής Ιστορίας, τών οποίων τα «νεοταξίτικα» σχέδια απεκαλύφθησαν προσφάτως, με αφορμή το αποσυρθέν «βιβλίο Ιστορίας Στ΄ Δημοτικού».
Σε Ανακοίνωση τής ανωτέρω Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών, την οποίαν υπογράφει ο κ. Άνταμ Τζόουνς, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, γίνεται αναφορά στο Ψήφισμα αυτό και σημειώνεται, ότι “ το ψήφισμα υιοθετήθηκε από το 83% τών μελών τής Ενώσεως(...). Αποτελεί πεποίθηση τής Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών, Ερευνητών τής Γενοκτονίας, ότι η οθωμανική επιχείρηση εναντίον χριστιανικών μειονοτήτων τής Αυτοκρατορίας, κατά την περίοδο 1914-1923, συνιστούσε Γενοκτονία εις βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και Ελλήνων τής Μικράς Ασίας”.
Η Ανακοίνωση τής Διεθνούς Ενώσεως τονίζει, ότι οι Ασσύριοι, οι Πόντιοι και οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις ίδιες μεθόδους εξόντωσής τους με εκείνες τών Αρμενίων, όπως μαζικές εκτελέσεις, πορείες θανάτου, και λιμοκτονίες, επισημαίνοντας, ότι "η άρνηση της γενοκτονίας αναγνωρίζεται ευρέως ως τελικό στάδιο της γενοκτονίας, που προστατεύει την ατιμωρησία τών δραστών τής γενοκτονίας, και προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες".
Επί πλέον, η Ανακοίνωση αναφέρει: “ Το 1997, η Ένωση αναγνώρισε επισήμως την Γενοκτονία τών Αρμενίων. Το σημερινό ψήφισμα σημειώνει, ότι, ενώ οι επιστημονικές και κοινωνικές προσπάθειες οδήγησαν στην ευρεία αναγνώριση τής Γενοκτονίας τών Αρμενίων, μικρή υπήρξε η αναγνώριση τών ποιοτικώς παρομοίων Γενοκτονιών εις βάρος χριστιανικών μειονοτήτων τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πράγματι, Ασσύριοι, όσο και Πόντιοι και Έλληνες, κάτοικοι τής Ανατολίας από χιλιάδων ετών, εξοντώθησαν σε κλίμακα ίση, σε κατά κεφαλήν αναλογία, με την εξόντωση τού Αρμενικού πληθυσμού τής Αυτοκρατορίας... και με τις ίδιες, κατά το πλείστον, μεθόδους, μεταξύ τών οποίων: εκτελέσεις, πορείες θανάτου και λιμοκτονίες...” .
Η νέα αυτή εξέλιξη στην υπόθεση τής Γενοκτονίας τών Ελλήνων τής Μικράς Ασίας και τών Ποντίων υπό τών Νεοτούρκων τού Μουσταφά Κεμάλ, αποτελεί μία συντριπτικώς αποστομωτική απάντηση τής Διεθνούς Κοινότητας Επιστημόνων ( στην οποίαν δυστυχώς συμμετέχουν πολύ λίγοι Έλληνες Επιστήμονες) σε όλους εκείνους, εντός και εκτός Ελλάδος, που επιχειρούν να σβήσουν την ιστορική μνήμη τών Ελλήνων, και να δώσουν συγχωροχάρτι στο στρατοκρατικό και, από τότε μέχρι και σήμερα, βαθύτατα αντιδραστικό καθεστώς τής Τουρκίας.
Η ιστορική μνήμη είναι για κάθε λαόν συστατικό στοιχείο τής αυτογνωσίας του και απαραίτητος όρος τής εθνικής του επιβίωσης. Από την εποχή τής Αρχαίας Ελλάδας, η ιστορική μνήμη απετέλεσε τον ακρογωνιαίον λίθο τής λαϊκής παράδοσης, διαφυλάχθηκε, δε, και καλλιεργήθηκε από όλους τούς κλασσικούς έλληνες συγγραφείς και φιλοσόφους στα φιλοσοφικά και ιστορικά έργα τους. Λαός, χωρίς ιστορική μνήμη, είναι μία αγέλη, ένα πληθυσμιακό σύνολο χωρίς προσωπικότητα, είναι μία μάζα με βεβαία την αυτοκαταστροφική της πορεία, τον αφανισμό!
Ο λαός, που διατηρεί την ιστορική του μνήμη, όσους πόνους και δάκρυα και αν θυμίζουν τα ιστορικά γεγονότα, πορεύεται στους αιώνες με αυτοσυνειδησία, που τον θωρακίζει απέναντι σε κάθε βιαία πολιτισμική επίθεση, σε κάθε προσπάθεια πολιτισμικού εξανδραποδισμού του!
Και, η ιστορική μνήμη για την Γενοκτονία τών Ελλήνων τής Μικράς Ασίας και τού Πόντου από τους Νεοτούρκους εθνικιστές, δεν μπορεί να σβήσει στις συνειδήσεις τών Ελλήνων, όσες επιχειρήσεις λήθης και αν καταστρώσουν τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι εγχώριοι «εκσυγχρονιστικοί» καλφάδες τους!
Το Ψήφισμα τής Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για την μελέτη τών Γενοκτονιών αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα για την διεθνοποίηση τού θέματος τής Γενοκτονίας τών Ελλήνων τής Μικράς Ασίας και τού Πόντου από τους Νεοτούρκους, με τελικό στόχο την καθολική διεθνήν αναγνώρισή της!

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια εθνομηδενιστική “εκσυγχρονιστική” φάλαγγα, που, με οδηγόν της τήν αδιανόητη «συμφωνία Παπανδρέου-Τζέμ», δρά με απύθμενο θράσος στην Ελλάδα και ελύσαξε να κατηγορεί σαν «εθνικιστές» όσους αντιδρούσαν στο επαίσχυντο “ ιστορικό” κουρελούργημά τους ( το Βιβλίο “Ιστορίας” τής ΣΤ΄ Δημοτικού), άς βγεί, λοιπόν τώρα, να καταγγείλει και την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών, ότι είναι και αυτοί “εθνικιστές”! Αιδώς!
Εμείς, για λόγους καθαρά ιστορικούς, παραθέτουμε το ΨΗΦΙΣΜΑ τής Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για την Μελέτη τών Γενοκτονιών, αλλά και την Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως, που περιέχει την συμφωνία-όνειδος τού Γ. Παπανδρέου με τον Ι. Τζέμ ( εν μέσω κατσικοειδών ζεϊμπέκικων!), για το πώς πρέπει να γράφεται από τούδε και εις το εξής η Ελληνική Ιστορία!

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ


Νόμος Υπ’αριθ. 2929/ 27 Ιουνίου 2001, ΦΕΚ 142, τ. Α΄
«Κύρωση τής Συμφωνίας μεταξύ τής Ελληνικής Δημοκρατίας και τής Δημοκρατίας τής Τουρκίας για την πολιτιστική συνεργασία.Άρθρο 1, παράγρ. ι) : «[…] Τα Μέρη (σ.Σ.:Ελλάδα και Τουρκία) θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς τής Επιστήμης και τής Εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτόν, τα Μέρη:…………………………………., ι) θα συνεργάζονται στην παρουσίαση τής Ιστορίας, τής Γεωγραφίας, τού Πολιτισμού και τής Οικονομίας τής άλλης χώρας, ιδιαίτερα στα σχολικά βιβλία. Με αυτόν τον στόχο, θα συστήσουν μία Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ανταλλάξει και θα μελετήσει τα σχολικά βιβλία, για να προτείνει τη διόρθωση τών ανακριβειών [...]».
Υπογραφές:
GEORGE A. PAPANDREOU, MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS
ISMAIL GEM, MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS
Επικύρωση, με την ισχύ Νόμου για την Ελλάδα:
Αθήνα, 26 Ιουνίου 2001
Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
Οι Υπουργοί: Εξωτερικών- Γ. Παπανδρέου, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων-Π.Ευθυμίου, Πολιτισμού-Ε. Βενιζέλος, Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης-Δ.Ρέππας, Δικαιοσύνης-Μ. Σταθόπουλος. ( Απόσπασμα τού ΦΕΚ, εδώ!)
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ IAGS
“ ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ, OΤΙ η άρνηση τής γενοκτονίας αναγνωρίζεται ευρέως ως τελικό στάδιο τής γενοκτονίας, που προστατεύει την ατιμωρησία τών δραστών τής γενοκτονίας, και προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,
ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ, OΤΙ η γενοκτονία εναντίον τών χριστιανικών πληθυσμών από το Οθωμανικό κράτος κατά την διάρκεια και μετά από τον πρώτον παγκόσμιον πόλεμον απεικονίζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον Αρμενίων μόνον, με μερική μόνον αναγνώριση τών ποιοτικώς παρόμοιων γενοκτονιών εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων τής οθωμανικής αυτοκρατορίας,
ΕΙΝΑΙ πεποίθηση τής Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη τών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική επιχείρηση εναντίον τών χριστιανικών μειονοτήτων τής αυτοκρατορίας, μεταξύ 1914 και 1923, αποτέλεσε μια γενοκτονία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.
Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη τών Γενοκτονιών ζητά από την κυβέρνηση τής Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών τών πληθυσμών, να εκδώσει μια επίσημη συγγνώμη, και να λάβει τα γρήγορα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση”.
( Ιστοχώρος: http://www.genocidetext.net/iags_resolution_supporting_documentation.htm ).
( Άρθρο, δημοσιευθέν: 1) στην Τριμηνιαία Εφημερίδα "Καρδαμάς, Εφημερίς τών Συζητήσεων" ( Φύλ. 25, Οκτ.-Δεκ. 2007), 2) στην Ημερησία Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ " Ηλείας (29.01.2008) ). Άγγελος Λιβαθινός, http://www.kardamas.gr/

3 σχόλια:

  1. Να βάλω μόνον μία "αίρεση": οι γενοκτονίες που όντως έκαναν οι Τούρκοι έγιναν σε συγκεκριμένο πολιτικό-κοινωνικό-διεθνές περιβάλλον. Και σαφώς δεν δικαιολογούνται. Είναι μία περίοδος που ο ιμπεριαλισμός εκφράζεται ορθάνοιχτα με τον παγκόσμιο πόλεμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κίνημα των Νεότουρκων όταν ξεκίνησε είχε διαφορετικά πράγματα στην ιδεολογική του φαρέτρα: περισσότερο οραματίζονταν ένα σύγχρονο αστικό πολυεθνικό κράτος -δεν ξετεάζω το κατά πόσο θα ήταν ή όχι λειτουργικό κτλ εδώ. Απλά μεταφέρω τον πρώτο τους στόχο- αλλά εκεί υπήρξε καταρχήν η εγγενής αδυναμία κάποια σοβαρής αστικής τουρκικής τάξης. Το κυριότερο όμως είναι ότι από την μία πλευρά η Αγγλία προσπαθούσε να διασώσει το οθωμανικό πτώμα, από την άλλη η ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής έχει την γνωστή παγκόσμιας οικονομικής σημασίας θέση. Είμαστε σε μία εποχή έξαρσης -λογικό άλλωστε- των εθνικισμών (το εθνικό ζήτημα από τον 19ο αιώνα έψαχνε την λύση του στην Βαλκανική) και μόνο όταν πιά η κατάσταση έδειχνε να έχει πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή -θεωρώ από την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και μετά- ο ιμπεριαλισμός αποφάσισε να παίξει το εθνικιστικό τούρκικο χαρτί, προκειμένου να διατηρήσει το πόδι του εκεί. Φυσικά θα έκλεινε τα μάτια στις σφαγές -όλες οι χώρες της Βαλκανικής είχαν πρόβλημα με τις εθνικές πληθυσμιακές ομάδες αλλά η Τουρκία περισσότερο- αφού αυτό εξυπηρετούσε τα σχέδιά του. Ακόμα και όταν κατέλαβε τα παράλια της Μικρασίας ο "συμμαχικός" στόλος και στρατός, περισσότερο φαίνεται να φοβόταν μη τυχόν συνεννοηθούν οι Νεότουρκοι με τους Σοβιετικούς (οι οποίοι για ένα διάστημα λανθασμένα -άπειροι στα διπλωματικά παιχνίδια γαρ- έβλεπαν ως θετικό το κίνημα αυτό αλλά όταν το κατάλαβαν έκαναν πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση που και τον ελληνικό πληθυσμό θα διέσωζε και την παρουσία του εκεί θα εξασφάλιζε αλλά και ελληνικές δυνάμεις σε μία περιοχή των παραλίων) παρά είχαν "υψηλά" ελατήρια. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι με τον πλέον εξόφθαλμο τρόπο επέτρεψαν την σφαγή της Σμύρνης. Αντίστοιχα παραδείγματα από όσο γνωρίζω υπάρχουν και για άλλα σημεία του κόσμου, σαφώς όχι με την ίδια σκαιότητα βέβαια.
    Να επαναλάβω ότι δεν δικαιολογώ τις γενοκτονίες, αλλά τις τοποθετώ σε ένα κοινωνικό-οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να συμπληρώσω: σαφώς πρέπει να αναγνωριστούν διεθνώς οι γενοκτονίες, αλλά να έχουμε υπόψη ότι οι ιμπεριαλιστές που χτες έκαναν τα στραβά μάτια σε αυτές, σήμερα θα τις αναγνωρίσουν επειδή αυτό εξυπηρετεί την πολιτική τους. Οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να καταλάβουν τί έγινε, ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλνο άλλες γενοκτονίες.
    Συγγνώμη για την κατάχρηση χώρου και ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ερυθρέ, καλησπέρα.
    Χαίρομαι για την επικοινωνία.
    Άλλωστε, παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τόσον εσένα, όσον και άλλους συναγωνιστές και συντρόφους, εδώ και ένα χρόνο περίπου, και μελετώ τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις ή αναλύσεις, που κάνετε.
    Επί τού προκειμένου:1) δεν υπάρχει περιθώριο διαφωνίας μου στις επισημάνσεις σου. Ίσα-ίσα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
    2) Αφορμή για το άρθρο, που έγραψα και εδημοσίευσα στις τοπικές εφημερίδες απετέλεσαν αφ'ενός το Ψήφισμα τής IAGS για την Γενοκτονία τής Μικράς Ασίας, και αφ' ετέρου η συνεχιζόμενη προσπάθεια τής γνωστής "εθνομηδενιστικής" ομάδας ιστορικών, να εμφανίσουν την σφαγή τής Σμύρνης σάν μία δήθεν "οικειοθελή απόφαση μετοίκησης" τών ελληνικών πληθυσμών, αλλά και γενικώτερα να εμφανίσουν περίπου "αρμονική συμβίωση" ελλήνων και τούρκων την τουρκοκρατία στην Ελλάδα! ( βλ. Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού).
    3) Πέραν τής γενικώτερης ( και ορθής) ανάλυσης, που κάνεις για τις γενοκτονίες εν συνδυασμώ προς το εκάστοτε πολιτικο-κοινωνικό διεθνές ιμπεριαλιστικό περιβάλλον, νομίζω, ότι πρέπει, ειδικώς στην περίπτωση τής τουρκίας, να μήν μάς διαφεύγουν οι, εκ μέρους τών τούρκων, άγριοι διωγμοί και το "ξεσπίτωμα" ελληνικών πληθυσμών κατά τα πρώτα χρόνια τής δεκαετίας τού 1950 και έπειτα τού 1960. Κατά την γνώμη μου, αυτές οι δύο μαζικές διώξεις εντάσσονται στο γενικώτερο σχέδιο τού τουρκικού μιλιταρισμού για την, με γενoκτονίες ή άλλου είδους διώξεις, εξαφάνιση άλλων εθνικών πληθυσμών από τα εδάφη τής σημερινής τουρκίας. Και μπορεί αυτό να το κατάφερε στον μέγιστον βαθμό η τουρκία με το ελληνικό εθνικό στοιχείο.Παραμένει, όμως, προς συζήτηση, το γιατί οι συγκροτούντες την εγχώρια "εκσυγχρονιστική" ομάδα ιστορικών προκαλούν την ελληνική ιστορία με τις "αβλεψίες" τους ή με τις εξώφθαλμες ιστορικές στρεβλώσεις τους!
    Και πάλι σε χαιρετώ!
    Ά, ξέχασα: ευχαριστώ για την καταχώριση τής ιστοσελίδας και τού ιστολογίου μου στο δικό σου ιστολόγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ, γράφετε ΠΑΝΤΟΤΕ Ελληνικά! *** Όχι μέ Λατινικούς χαρακτήρες!