Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Το "Μανιφέστο" τών Blogs

Τι κρύβεται πίσω από τον κονιορτό, που σηκώνουν οι θορυβοποιοί εναντίον τών Ιστολογίων (Blogs);
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μίαν πρωτοφανή επίθεση ανθρώπων τού κατεστημένου ( πολιτικών , μεγαλοδημοσιογράφων, μεγαλοεκδοτών τού Τύπου, κλπ) εναντίον τών ελληνικών Ιστολογίων (blogs).
Ως αφορμή για την επίθεση αυτήν παρουσιάζεται η περίπτωση Ιστολογίου με έδρα την Αθήνα, το οποίον (πάντα κατά τον ισχυρισμόν τών … εφορμούντων) «συκοφαντεί» ή και «εκβιάζει» πολιτικούς ή πρόσωπα, που έχουν συνηθίσει να καθορίζουν αυτοί τους πολιτικούς κανόνες στην χώρα μας, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν!

Τα Ιστολόγια είναι ηλεκτρονικές σελίδες στο Διαδίκτυο, σαν αυτήν που διαβάζετε τώρα, και οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν από οποιονδήποτε έχει έναν Ηλεκτρονικόν Υπολογιστή και Σύνδεση στο Διαδίκτυο( Internet).
Για να δημιουργήσει κάποιος ένα Ιστολόγιο (blog), δεν χρειάζεται να διαθέσει τεράστια χρηματικά ποσά , όπως αυτός θα χρειαζότανε για να δημιουργήσει μία Εφημερίδα είτε έναν Ραδιοφωνικόν ή Τηλεοπτικόν Σταθμόν ! Και, πέραν αυτού, με την αλματώδη διάδοση τής διαδικτυακής επικοινωνίας, ένα Ιστολόγιο μπορεί να διαβάζεται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες αναγνώστες την ημέρα από όλην την χώρα (ακόμη και από το εξωτερικό), με μηδενικά έξοδα!
Γίνεται, έτσι, κατανοητό, ότι εδώ διακυβεύονται τεράστια οικονομικά, αλλά και πολιτικά, συμφέροντα όλων αυτών, που έχουν μάθει μέχρι τώρα να κινούν τα «νήματα τής ενημέρωσης» έτσι, όπως βολεύει τούς ίδιους! Δεν κομίζουμε Γλαύκα εις Αθήνας, εάν υπενθυμίσουμε π.χ. τον ύποπτο ρόλο μερικών μέσων ενημέρωσης, όταν αποφασίσουν να αποθεώσουν μίαν πολιτική μετριότητα, είτε να σπιλώσουν πρόσωπα, είτε να εξοντώσουν πολιτικώς άτομα, που «δεν είναι τού χεριού» τους, είτε ακόμη και να ανατρέψουν Κυβερνήσεις! Στην Ελλάδα ζούμε, και γνωριζόμαστε όλοι!
Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται η ουσία τής οργανωμένης επίθεσης κατά τών Ιστολογίων. Τα κατεστημένα κέντρα «ενημέρωσης και πληροφόρησης» κινδυνεύουν να χάσουν τον κυρίαρχον ρόλο, που έχουν μέχρι τώρα στα κοινωνικο-πολιτικά πράγματα τής χώρας μας, και εφορμούν με όλα τα μέσα εναντίον τών Ιστολόγων (Bloggers)!

Το «περίεργο» τής υποθέσεως είναι, ότι, ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία είναι δυνατή η δίωξη και η τιμωρία εκείνων, που, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο, σπιλώνουν, συκοφαντούν ή και εκβιάζουν άλλους ανθρώπους, οι «λαύροι» μεγαλοεκδότες και μεγαλοδημοσιογράφοι επιθυμούν ή και απαιτούν αυστηροποίηση τής νομοθεσίας για τούς Ιστολόγους(!), αλλά όχι και για την συμβατική δημοσιογραφία!! Αλλά, υπάρχουν και ελάχιστοι πολιτικοί, που συντάσσονται μαζί τους, απαιτώντας την φίμωση τού Διαδικτύου, την ίδια στιγμή, κατά την οποίαν οι ίδιοι επιμένουν να διαφυλάσσουν σαν απαραβίαστο «δικαίωμά τους» την «βουλευτική ασυλία»!!

Δεν συντασσόμεθα με τους Ιστολόγους εκείνους, που βωμολοχούν είτε υβρίζουν είτε συκοφαντούν είτε ακόμη και εκβιάζουν. Όλοι αυτοί οι περιθωριακοί τύποι απομονώνονται από τον ίδιον τον κόσμο τού Διαδικτύου. Και, στο κάτω-κάτω, εδώ είναι η νομοθεσία, για να υποστούν τις κυρώσεις για τις πράξεις τους. Όχι, όμως, να φθάσουμε στο σημείο να «κλείσουμε το στόμα» , π.χ., στον νεαρόν τής Α επαρχιακής πόλης, που, μη έχοντας άλλην δυνατότητα έκφρασης, θέλησε να καταγγείλει, να δημοσιοποιήσει, και να αποκαλύψει δια τού Διαδικτύου την απαράδεκτην Πολιτική τού τάδε Δημάρχου ή τού δείνα πολιτευτάκου!

Σε κάθε περίπτωση, το παρόν Ιστολόγιο καλεί όλους τους φίλους, που επικοινωνούν μαζί μας με σχόλια στις αναρτήσεις μας, να τηρήσουμε τους κανόνες τού αλληλοσεβασμού.
Παραμένουμε, όμως, ανυποχώρητοι στο δικαίωμα τού κάθε πολίτη να διατυπώνει τις απόψεις του, κυρίως για τα πολιτικο-κοινωνικά πράγματα, όσο και αν αυτό «στεναχωρεί» κάποιους, που έχουν εξασφαλίσει μίαν «περίεργη» ασυλία από τα διάφορα συμβατικά «Μέσα Ενημέρωσης»!
Σε γενικές γραμμές, συμφωνούμε με το «Μανιφέστο τών blogs », που αλιεύσαμε στον Ιστότοπο: http://www.nylon.gr/ , το οποίον και παραθέτουμε:

“ Το Μανιφέστο τών blogs”Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να το αναπαράγουν (με ένα απλό copy paste) όσοι μπλογκερς συμφωνούν με τις θέσεις του.
1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger” .
( Πηγή:
http://www.nylon.gr/ )

1 σχόλιο:

Παρακαλώ, γράφετε ΠΑΝΤΟΤΕ Ελληνικά! *** Όχι μέ Λατινικούς χαρακτήρες!