Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Αυθαίρετη και ανιστόρητη αλλαγή τής πορείας τής Ολυμπιακής Φλόγας!

Όταν κατηργήθησαν βιαίως οι Κοινότητες, και υποχρεωτικώς τα χωριά εντάχθησαν στους νέους "διευρυμένους Δήμους", είχαμε εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες μας για τον κίνδυνο περιθωριοποίησης τών χωριών από τους διαχειριστές τών νέων αυτών Δήμων!
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι διαχειριστές τού Δήμου Αμαλιάδος, με απαράδεκτον και προκλητικόν τρόπον, αγνοούν τα χωριά-πρώην κοινότητες, και εξαντλούν τις δραστηριότητές τους αποκλειστικώς σχεδόν γιά την έδρα τού Δήμου (Αμαλιάδα), ως εάν αυτή ήτο το ... "κλεινόν Άστυ"!
Πρέπει, όμως, να ομολογήσουμε, ότι δεν περιμέναμε να φθάσει η προκλητική και προσβλητική για τα χωριά συμπεριφορά τους μέχρι τού σημείου, να λοιδορούν και την Ιστορία.
Ο λόγος για την πορεία τής ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ, η οποία, την 24ην Μαρτίου 2008, θα ξεκινήσει από την Αρχαία Ολυμπία για την Αρχαία Ήλιδα, και εκείθεν για το Πεκίνο, όπου φέτος θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Μέχρι τώρα, και επί δεκαετίες ολόκληρες ( από τής εφαρμογής τού θεσμού τής ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ, το 1936), η Ολυμπιακή Φλόγα περνούσε μέσα από τον Καρδαμά (με εξαίρεση το 1936-Ολυμπιακοί Αγώνες στο Βερολίνο τού Χίτλερ), για να φθάσει στην Αμαλιάδα και εκείθεν στην Αθήνα, έπειτα δέ στον εκάστοτε Τόπον διοργάνωσης τών Ολυμπιακών Αγώνων.
Η διέλευση τής Ολυμπιακής Φλόγας από τον Καρδαμά συνάδει και με την Ιστορία, αφού ο αρχαίος πεδινός δρόμος Ήλιδος -Ολυμπίας ( για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες) διήρχετο μέσα από τα όρια τού χωριού μας( στο ανατολικό μέρος του, παρά το καρδαμαίϊκο ποτάμι). Αυτήν, λοιπόν, την ιστορική διαδρομή μέσα από τον Καρδαμά, σχεδιάζουν οι "άρχοντες" τής Αμαλιάδος να καταργήσουν, καθώς ανακοίνωσαν ότι η Φλόγα θα διέλθει από το Λατίφι Καρδαμά (έξωθεν τού χωριού) και εκείθεν θα κατευθυνθεί στού "Παπακασελά"(!!), για να εισέλθει στην Αμαλιάδα! (Πηγή:Εφημερίδες τής Ηλείας).
Προκρίνουν, δηλαδή, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗΝ ΦΟΡΑ μίαν διαδρομή, που, ενώ καμμία σχέση δεν έχει με την ιστορία τών Ολυμπιακών Αγώνων, είναι και μεγαλύτερης αποστάσεως από την απόσταση τής μέχρι το 2004 ακολουθουμένης ιστορικής διαδρομής μέσω Καρδαμά!
Έως πού μπορεί , άραγε, να φθάσει ο "αρρωστημένος" τοπικισμός ορισμένων "αρμοδίων";
Σε λίγο, οι διαχειριστές τών δημοτικών πραγμάτων τής Αμαλιάδος θά φθάσουν να συνδέσουν τούς Ολυμπιακούς Αγώνες με την ... Κουρούτα!
Τον πρώτον λόγον, εδώ, βέβαια, έχει το Τοπικό Συμβούλιο Καρδαμά, που πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά! . Να απαιτήσει τον σεβασμόν τουλάχιστον τής Ιστορίας!
Αλλά, αφού το Τοπικό Συμβούλιο Καρδαμά μέχρι τώρα καθεύδει, καλά έκανε ο Μορφωτικός Σύλλογος Καρδαμά και ανέδειξε το ζήτημα.
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι, εάν οι "αρμόδιοι" τού Δήμου Αμαλιάδος δείξουν περισσότερη σοβαρότητα στο ζήτημα, τότε η, για πρώτην φορά στην ιστορία, ανιστόρητη τροποποίηση τής διαδρομής τής Ολυμπιακής Φλόγας ( με παράκαμψη τού Καρδαμά) θα ακυρωθεί και θα ακολουθηθεί εκείνη, που ακολουθείτο επί σειρά τετραετιών, από τού 1936, μέσα από τον Καρδαμά.
Διαβάστε το κείμενο-διαμαρτυρία τού Μορφωτικού Συλλόγου Καρδαμά "Κωστής Παλαμάς":
Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδαμά
« Κωστής Παλαμάς »
Γραφεία: Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Καρδαμά
27200 Καρδαμάς Ηλείας
Τηλ. Κινητά: 697-8197763, 697-6148082
Ηλεκτρον. Διεύθυνση: efkardamas@in.gr
Καρδαμάς, 14.02.08
Αριθ. Πρωτ. 7

Προς1) Τον Νομάρχη Ηλείας, κ. Καφύρα Χαρ.
2) Τον Δήμαρχον Αμαλιάδος, κ. Λυμπέρη Ιωάν.
3) Αντιδημάρχους Αμαλιάδος
Κοινοποίηση
1) πρός τον Πρόεδρον και τα Μέλη τού Τοπικού Συμβουλίου Καρδαμά
2) Τοπικόν Τύπον τής Ηλείας

ΘΕΜΑ: Διαδρομή τής Ολυμπιακής Φλόγας, την 24ην Μαρτίου 2008ΣΧΕΤ.: Δημοσιεύματα στον τοπικόν Τύπον, περί τα τέλη Ιανουαρίου 2008

Αξιότιμοι Κύριοι,
Από διάφορα δημοσιεύματα τού τοπικού Τύπου τής Ηλείας, επληροφορήθημεν, ότι η Ολυμπιακή Φλόγα για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα, δεν θα διέλθει, την 24ην Μαρτίου 2008, με Λαμπαδηδρόμους από τον Καρδαμά, όπως επί δεκαετίες συνέβαινε, αλλά θα ακολουθήσει την διαδρομή «Λατίφι Καρδαμά- Παπακασελά-Αμαλιάδα», παρακάμπτοντας το χωριό μας.
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η ανωτέρω πληροφορία τού Τύπου τής Ηλείας είναι εσφαλμένη, καθ’ ότι δεν κατανοούμε τους λόγους, που θα επέβαλαν μίαν τέτοια αλλαγή τού δρομολογίου τής Ολυμπιακής Φλόγας.
Κατανοείτε και εσείς, ότι η απόσταση «Λατίφι Καρδαμά- Καρδαμάς-Αμαλιάδα» είναι μικρότερη από την απόσταση «Λατίφι Καρδαμά-Παπακασελά-Αμαλιάδα», και επομένως δεν μπορεί να προβληθεί η απόσταση ως λόγος αλλαγής , για πρώτην φοράν μάλιστα, τού δρομολογίου τής Ολυμπιακής Φλόγας.
Πέραν αυτού, ο Καρδαμάς είναι το χωριό από όπου διήρχετο η Φλόγα με Λαμπαδηδρόμους, αφ’ ότου εφαρμόσθηκε αυτή η διαδικασία, εδώ και δεκαετίες.
Εξ άλλου, όπως γνωρίζετε, ο Καρδαμάς είναι το χωριό, στην βόρειο-ανατολικήν και ανατολικήν πλευράν τού οποίου (οικισμοί Καρδαμά: Κουρτίκι- Χέλμη) διήρχετο ο αρχαίος πεδινός δρόμος Ήλιδος- Ολυμπίας, για τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και αυτό είναι ένας επί πλέον λόγος, για να συνεχίσει να διέρχεται η Ολυμπιακή Φλόγα από το χωριό μας, τού οποίου η νεώτερη Ιστορία έχει συνδεθεί με το σημαντικό αυτό γεγονός.
Εάν, παρ’ ελπίδα, αληθεύουν οι ανωτέρω πληροφορίες τού τοπικού Τύπου, παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άρση αυτής τής αδικίας εις βάρος τού χωριού μας. Και να φροντίσετε να μην γίνει καμμία αλλαγή στο δρομολόγιο, ώστε να ακολουθηθεί εκείνο, που ίσχυε από τής ενάρξεως αυτής τής διαδικασίας εδώ και δεκαετίες, η μεταφορά δηλαδή τής Φλόγας με Λαμπαδηδρόμους να συνεχίσει να γίνεται μέσα από τον Καρδαμά (Λατίφι-Καρδαμάς-Αμαλιάδα).
Ο Σύλλογός μας είναι διατεθειμένος να συνδράμει με συμμετοχή νέων από το χωριό μας, ως Λαμπαδηδρόμων.
Σάς κοινοποιούμε και ανάτυπο τής πρώτης σελίδας τής τριμηνιαίας Εφημερίδας «Καρδαμάς» ( φ.10, Ιανουάριος-Μάρτιος 2004), εις το οποίον περιγράφεται και φαίνεται η διέλευση τής Ολυμπιακής Φλόγας με Λαμπαδηδρόμους από το χωριό μας, την 25ην Μαρτίου 2004, για τούς Ολυμπιακούς Αγώνες τής Αθήνας, το 2004.
Ευελπιστούντες για την θετική ανταπόκρισή σας επί τού δικαίου αιτήματός μας,
διατελούμε μετά τιμής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο τού Συλλόγου
Ο Πρόεδρος Άγγελος ΛιβαθινόςΟ Γ. Γραμματέας Ανδρέας Αγγελόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, γράφετε ΠΑΝΤΟΤΕ Ελληνικά! *** Όχι μέ Λατινικούς χαρακτήρες!