Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Η ΕΕ αιτία τής καταστροφής Ελλάδας καί Κύπρου !

Τού  Τάκη Φωτόπουλου(*)

Η ολοκληρούμενη καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα και η επαπειλούμενη αντίστοιχη καταστροφή στη Κύπρο, που, παρά την αρχική ελπιδοφόρα αντίσταση στις αποφάσεις των ελίτ, κάθε άλλο παρά αποφεύχθηκε, δεν οφείλεται στις συνήθως αναφερόμενες αιτίες.
Αρχικά, η αιτία είναι κοινή για την Ελλάδα και την Κύπρο παρά τις αποπροσανατολιστικές «εξηγήσεις»:

η πλήρης ενσωμάτωση τόσο της Ελληνικής όσο και της Κυπριακής οικονομίας στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση μέσω της ένταξής τους στην ΕΕ. 
Αυτό σήμαινε την πλήρη μετατροπή της Ελλάδας (και την απειλούμενη της Κύπρου) σε προτεκτοράτο οικονομικό και πολιτικό της υπερεθνικής ελίτ.[1] Η αφορμή ήταν η άτυπη Χρεοκοπία που ήταν όμως απλά η συνέπεια της καταστροφής της παραγωγικής δομής της, σαν αποτέλεσμα του ανοίγματος και απελευθέρωσης των αγορών της που επέβαλε η ένταξή μας στην ΕΕ.

Αντίθετα, δηλαδή, με τις απατηλές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην ΕΕ και την ΟΝΕ, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα για ένα κράτος-μέλος να μην εφαρμόσει τις πολιτικές που επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, όπως έδειξε και η ιστορική εμπειρία (Μιτεράν, Λαφοντέν, Ολάντ κ.λπ.).

Και είναι εξίσου παραπλανητική η θέση ότι άμα πάρει την εξουσία στην ΕΕ η Ευρω-αριστερά τότε θα μπορούσαν να καταργηθούν τα μνημόνια, οι πολιτικές λιτότητας κ.λπ.

Η θέση αυτή στηρίζεται στον μύθο ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι κάποια κακή ιδεολογία ή δόγμα των «κακών» Θάτσερ, Μέρκελ, Μπλερ, κ.λπ.. Όμως, η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι συστημικό φαινόμενο που συνεπάγεται ότι η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ στηρίζεται στην διεθνή αγορά και τις πολυεθνικές που την διαχειρίζονται. Μόνο, λοιπόν, αν οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταλαμβάνονταν από την Ευρω-αριστερά και υποχρέωναν τις πολυεθνικές να δρουν μόνο στον χώρο της ΕΕ, και επέβαλλαν αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίου και εμπορευμάτων από τα άλλα μπλοκ (Απω-ανατολικό, Αμερικανικό) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή οικονομία να αδιαφορεί για την ανταγωνιστικότητά της και να ζει στο νιρβάνα της Ευρω-αριστεράς. Να γιατί είναι απάτη η θέση της Ευρω-αριστεράς.

Μπορεί όμως μια χώρα μικρή σαν την Ελλάδα ή την Κύπρο να μην εφαρμόσει τις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης σήμερα;

Ναι, αλλά μόνο αν αποκοπεί από την διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς και επιδιώξει την οικονομική αυτοδυναμία της. Αυτό σημαίνει την άμεση μονομερή έξοδο από την ΕΕ και όχι απλά από την Ευρωζώνη, όπως υποστηρίζει άλλη αποπροσανατολιστική «εξήγηση» από «αριστερά» παρακλάδια του ΣΥΡΙΖΑ (υποστηρικτές Debtocracy/Catastroika, Λογιστικού Ελέγχου κ.λπ.). Το Χρέος όμως είναι απλά η συνέπεια της ένταξης χωρών με τεράστιες διαφορές στην ανταγωνιστικότητα σε μια οικονομική ένωση όπως η ΕΕ.

Έξοδος, επομένως, μόνο από την ΟΝΕ και όχι από την ΕΕ θα ήταν εξίσου καταστροφική, εφόσον πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήδη εισάχθηκαν από τα Μνημόνια (ελαστικές αγορές εργασίας, απελευθέρωση «κλειστών» επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, ουσιαστικό ξήλωμα του κοινωνικού κράτους κ.λπ.) θα εξακολουθούν να επιβάλλονται από τις συνθήκες της ΕΕ.

Ο λαός της Ισλανδίας είχε επίσης παρασυρθεί από τις ελίτ του να κάνει «ανάπτυξη» με βάση τις αρχές της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, και ένα τεράστιο Τραπεζικό τομέα. Με την Χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έσκασε η φούσκα και οι ελίτ της, εφαρμόζοντας τις εντολές του ΔΝΤ κ.λπ. προσπάθησαν να επιβάλλουν τις ληστρικές πολιτικές που καταστρέφουν σήμερα την Ελλάδα. Σε ένα είδος όμως «λαϊκού μετώπου από τα κάτω», τα λαϊκά στρώματα ανέτρεψαν τις ελίτ αυτές (κάποιοι «Γιωργάκηδες» κάθισαν και στο σκαμνί!), εισήγαγαν αυστηρούς ελέγχους στη κίνηση κεφαλαίου, εθνικοποίησαν τις παραγωγικές τους πηγές και το Τραπεζικό σύστημα, και έτσι σήμερα έχουν διατηρήσει το κοινωνικό τους κράτος, χωρίς την δική μας οικονομική καταστροφή, που τα δώσαμε όλα για να «χαιρόμαστε» την ένταξή μας στην ΕΕ ...

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να επιτύχει ένα λαϊκό μέτωπο για τη κοινωνική και εθνική απελευθέρωση στην Ελλάδα[2], αλλά και στην Κύπρο, χωρίς να περιμένουμε σε τρία τέρμινα να πάρουμε τη λαϊκή εξουσία. Έτσι θα σταματούσαμε τη καταστροφή ΤΩΡΑ.

***************************************
[1] Η Ελλάδα ως Προτεκτοράτο της Υπερεθνικής Ελίτ (Γόρδιος, 2010).
[2] Έκκληση για ένα Μέτωπο Κοινωνικής & Εθνικής Απελευθέρωσης (περιοδικό Περιεκτική Δημοκρατία (Χειμώνας-Άνοιξη 2012).


(*) (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 23 Μαρτίου 2013)

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο: Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΘΕΛΕΙ ΚΡΕΜΑΣΜΑ!

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Τα μνημονιακά ανδρείκελα στην Κύπρο, σε δωσιλογική συνεργασία με τα αφεντικά τους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), δε δίστασαν να προχωρήσουν σε κούρεμα των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες σκάβοντας το λάκκο του Κυπριακού λαού, αλλά και κάνοντας μια καθαρή ληστεία σε βάρος και μικροκαταθετών που μπορεί να έκαναν αποταμιεύσεις μια ζωή για κάποια ανεκτά γηρατειά ή για τυχόν προβλήματα υγείας κ.λπ..
Μάλιστα η κυπριακή μαριονέτα που μυξόκλαιγε  στο προεδρικό διάγγελμα της Κυριακής, είχε το θράσος να επαναλάβει το ψευτοδίλλημα που παπαγαλίζουν και οι Έλληνες τροϊκανοί: «ή κούρεμα ή Αρμαγεδώνας, δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Αυτό που έκρυψε όμως από τον Κυπριακό λαό (όπως και οι δικές μας μαριονέτες από τον Ελληνικό) είναι ότι η πραγματική λύση για διέξοδο από την κρίση, είναι η έξοδος απ την ΕΕ και το ευρώ και η χάραξη μιας στρατηγικής με στόχο τον απεγκλωβισμό της χώρας από τη μέγγενη της παγκοσμιοποίησης, που θα βάλει τα θεμέλια για μια αυτοδύναμη οικονομία με δικό της νόμισμα και παραγωγική δομή ελεγχόμενη από το κοινωνικό σύνολο
Οι μαριονέτες σε Κύπρο και Ελλάδα δεν παίζουν μόνο το παιχνίδι της ΕΕ και κατ’ επέκταση της υπερεθνικής ελίτ στο οικονομικό επίπεδο, αλλά παρέχουν την πλήρη στήριξη τους και στα γεωπολιτικά/γεωστρατηγικά σχέδια τους.
Στην πραγματικότητα, ΕΕ και υπερεθνική ελίτ δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο πιστά σκυλάκια απ τους Έλληνες και Κύπριους τροϊκανούς, στην προσπάθεια τους να απομονώσουν και εν τέλει να ενσωματώσουν τη Ρωσία στο άρμα  της Νεοφιλελεύθερης Καπιταλιστικής Παγκοσμιοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι με το κούρεμα καταθέσεων των Κυπριακών τραπεζών, τη μερίδα του λέοντος σε απώλειες την «τρώει» η Ρωσία. 
Όπως αντίστοιχα δεν είναι τυχαίο, ότι ΕΕ και υπερεθνική ελίτ λύσσαξαν να πετάξουν τη Ρωσία, έξω απ την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (υπαρκτών στην Κύπρο, πιθανολογούμενων στην Ελλάδα), παράλληλα με το μπλοκάρισμα των Ρωσικών παχυλών προσφορών για την αγορά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Έτσι ΕΕ, υπερεθνική ελίτ και πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας πετυχαίνουν μ’ έναν σμπάρο δυο τριγώνια: περικυκλώνουν περισσότερο τη Ρωσία και καταβροχθίζουν τα ενεργειακά φιλέτα της Ανατολικής Μεσογείου. Βέβαια για κάποιους πρωτόγονους «Μαρξιστές» που δεν έχουν πάρει είδηση για το νέο συστημικό φαινόμενο της Παγκοσμιοποίησης (αλλά και για κάποιους που παίζουν σαφώς ύποπτο ρόλο), όλα αυτά είναι «ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις», όπως αντίστοιχα χαρακτηρίζουν και τη σφαγή του λαου της Λιβύης χθες ή της Συρίας σήμερα!

ΟΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΜΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΙΜΑ

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ξαφνικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). ΑΟΖ είναι η θαλάσσια έκταση που αρχίζει απ την ακτογραμμή ενός κράτους και εκτείνεται εως τα 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα) και το κράτος στο οποίο ανήκει η ΑΟΖ έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων.
Η υπερψήφιση της έκθεσης για τον Ευρωπαϊκό οδικό ενεργειακό χάρτη μέχρι το 2050 από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν είναι τυχαία. Μόλις μυρίστηκαν οι πολυεθνικές της ενέργειας πιθανά κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρητικό πέλαγος, αποφάσισαν τα τσιράκια τους στην ΕΕ να προλειάνουν το έδαφος για την οριοθέτηση ΑΟΖ των κρατών μελών. Όμως το θέμα δεν είναι αν θα πρέπει ή όχι να οριοθετηθεί η ελληνική ΑΟΖ και η εκμετάλλευση της, αλλα με τι όρους θα γίνει αυτό: με όρους που θα θέσει η ΕΕ και η υπερεθνική ελίτ, και που θα κάνει τη χώρα Νιγηρία της Ευρώπης με το αντίστοιχο βιωτικό επίπεδο, ή με όρους που θα θέσει ο Ελληνικός λαός για την απεξάρτηση της Ελλάδας από την Παγκοσμιοποίηση/ΕΕ και την οικονομική της αυτοδυναμία;
Είναι φανερό λοιπόν ότι από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ, ούτε στο οικονομικό επίπεδο βοηθηθήκαμε (το αντίθετο μάλιστα), ούτε σε εθνικό (καρατόμηση της Κύπρου). Και για να μπορέσει ο Ελληνικός και ο Κυπριακός λαός να ορθοποδήσουν θα πρέπει να δημιουργηθεί και στις δυο χώρες ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο όπως το Μέτωπο για την Κοινωνική και Εθνική Απελευθέρωση που προτείνουμε, που να θέτει ρητά την έξοδο από την ΕΕ και τους υπερεθνικούς θεσμούς επιβολής της Νέας Παγκόσμιας Τάξης όπως το ΝΑΤΟ, και να στοχεύει στη δημιουργία Αυτοδύναμης Οικονομίας και τη σύναψη νέων διακρατικών συμμαχιών με κράτη που αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση, αλλά και με αυτά που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

"Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ"

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

   Μεγάλη κουβέντα είπε ο Μπέπε Γκρίλο: «Η Ιταλία είναι ντε φάκτο ήδη εκτός ευρώ!», δήλωσε σε συνέντευξη του στη μεγαλύτερη ημερησία οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, την Χάντελσμπλατ
Τα βορειοευρωπαϊκά κράτη θα κρατήσουν την Ιταλία μέσα στην ευρωζώνη μόνο «έως ότου πάρουν πίσω τις επενδύσεις των τραπεζών τους σε ιταλικά ομόλογα και έπειτα θα μας αφήσουν να πέσουμε κάτω σαν καυτή πατάτα» εξήγησε.  Έβαλε κι άλλα καίρια ερωτήματα: «Τι απέγινε η Ευρώπη; Γιατί μόνο η Γερμανία πλούτισε (από το ευρώ);».
  Εκεί όμως που σίγουρα πάγωσε το αίμα των Γερμανών ήταν όταν άκουσαν τον Γκρίλο να λέει για τι κίνημα του που πήρε 25% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές: « Εμείς είμαστε η γαλλική επανάσταση χωρίς την Γκιλοτίνα!». Όσο και αν το στοιχείο της υπερβολής είναι πολλαπλά εξόφθαλμο σε αυτόν τον ισχυρισμό και μόνο το γεγονός ότι ο ηγέτης του μεγαλύτερου ιταλικού πολιτικού κόμματος ξεστομίζει τη λέξη επανάσταση, τους κάνει να συνειδητοποιούν το βάθος των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται στις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης. Πόσο μάλλον που η «επανάσταση» στην οποία αναφέρεται ο Μπέπε Γκρίλο έχει σαφή αντιγερμανική κατεύθυνση. Άλλωστε και να μην το είχαν καταλάβει αυτό οι Γερμανοί, τους το έδωσε με ωμό τρόπο να το καταλάβουν ο πιο διάσημος Λουξεμβουργιανός της ιστορίας του Μεγάλου Δουκάτου, ο επί 18(!) συνεχή χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μέχρι πρότινος επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ
«Ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν εχθρικός προς τη Γερμανία σε βαθμό παρεκτροπής και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός» υπογράμμισε και ανέλυσε τι παρατηρεί στη σημερινή Ευρώπη: « Ο τρόπος με τον οποίο μερικοί Γερμανοί πολιτικοί επιτέθηκαν εναντίον της Ελλάδας όταν η χώρα γλίστρησε στην κρίση, άφησε πίσω του εκεί βαθιά τραύματα. Το ίδιο με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την Γερμανίδα καγκελάριονα φορά στολή των ναζί».
Ο Γιούνκερ δεν διστάζει να βγάλει το συμπέρασμα από τα γεγονότα αυτά: « Ξαφνικά ήρθαν στηνεπιφάνεια εχθρότητες που σκεπτόταν κανείς ότι έχουν παραμεριστεί οριστικά». Ενίσταται ο γερμανός δημοσιογράφος που του παίρνει τη συνέντευξη: « Υπερβάλλετε. Σήμερα κανένας δεν θέτει σοβαρά υπό αμφισβήτηση την ειρήνη και τη φιλία στην Ευρώπη», λέει. Ο πρώην επικεφαλής της ευρωζώνης δεν ταράζεται: «Αυτό είναι πιθανόν αληθές. Όποιος όμως πιστεύει ότι το αιώνιο ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης δεν θα ξανατεθεί ποτέ πια στην Ευρώπη, μπορεί να κάνει τεράστιο λάθος. Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, μόνο κοιμούνται, όπως έδειξαν οι πόλεμοι στη Βοσνία και στο Κόσσοβο. Με εκπλήσσει η διαπίστωση πόσο πολύ η κατάσταση στην Ευρώπη το έτος 2013 μοιάζει με την κατάσταση πριν από 100 χρόνια» υπογραμμίζει. «Το 1913 ήταν η χρονιά πριν από το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Πιστεύετε στα σοβαρά ότι επίκεινται ένοπλες συγκρούσεις στην Ευρώπη;» ενίσταται ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Όχι, αλλά βλέπω εντυπωσιακούς παραλληλισμούς σε ό,τι αφορά την ανεμελιά. Το έτος 1913, πολλοί νόμιζαν ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ πια πόλεμοι. Οι μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου συνδέονταν τόσο στενά οικονομικά ώστε ήταν διαδεδομένη ευρέως η άποψη ότι δεν μπορούσανπλέον να αντέξουν στρατιωτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Ιδίως στη δυτική και στη βόρεια Ευρώπη κυριαρχούσε μια βαθειά αυτοϊκανοποίηση που προερχόταν από την εντύπωση ότι η ειρήνη ήταν αιωνίωςεξασφαλισμένη», τόνισε ο Γιούνκερ.
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ένας κατεξοχήν δεξιός αστός πρωθυπουργός όπως ο Γιούνκερ διαπιστώνει και ομολογεί δημοσίως ότι η κατάσταση στην ΕΕ σήμερα είναι τόσο τεταμένη που θυμίζει παραμονές παγκοσμίου πολέμου στην πολύπαθη Ευρώπη. Ένας αστός πρωθυπουργός που προέρχεται από ένα ζάπλουτο κρατίδιο όπου καθόλου δεν υπάρχουν αντιγερμανικά αισθήματα. Ένας δεξιός πολιτικός που είναι ο ίδιος τόσο φιλογερμανός ώστε συμμετέχει στην εκστρατεία της …Άνγκελα Μέρκελ με ενθουσιασμό
Είναι επίσης αποκαλυπτικό ότι όχι οι Γερμανοί αστοί, αλλά ένας Γερμανός δημοσιογράφος του Σπίγκελ, που πολιτικά δεν ήταν ποτέ με τη γερμανική δεξιά, έχει την εντύπωση ότι κανένας δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη …«φιλία» στην Ευρώπη! 
Σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης αφρίζουν οι λαοί από αντιγερμανικό μίσος και οι Γερμανοί είναι τόσο υπερόπτες που θεωρούν ότι η «φιλία» στην Ευρώπη είναι απολύτως διασφαλισμένη! Είναι εκπληκτικό! 
Υπάρχει όμως κάτι πολύ σοβαρότερο. Όταν οι ίδιοι οι αστοί, έστω οι πιο διορατικοί από αυτούς, εκτιμούν ότι βρισκόμαστε σε παραμονές γενικευμένων συγκρούσεων, τι πρέπει να κάνει η Αριστερά; Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προετοιμάζεται για τις συγκρούσεις αυτές όχι ως παρατηρητής, αλλά ως διεκδικητής της εξουσίας, μέσα στο καμίνι των σφοδρότατων αναμετρήσεων, όποια μορφή και αν πάρουν αυτές.
Δυστυχώς, άλλα πράγματα βλέπουμε να απασχολούν την ελληνική Αριστερά στο σύνολο της. ΣτονΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας τρέχει και επαινεί όποιον αστό βρει μπροστά του για να εξασφαλίσει την ανοχή του προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός. Στο ΚΚΕ, το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς να μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε να μην είναι πολύ αργά όταν θα συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνεικαι θα αλλάξουν τη στάση τους υπό την πίεση των γεγονότων.
----------------------------------------------
*  Εδημοσιεύθηκε στήν Εφημ. «Πρίν», τό Σάββατον 16 Μαρτίου 2013

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΙΣΛΑΝΔΙΑ καί ΕΛΛΑΔΑ : Ἡ πατριωτική Πολιτική καί ἡ Δωσιλογική δουλοπρέπεια

Ὁ ΠΡΟΕΔΡΟΣ τῆς Ἰσλανδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ   ΠΏΣ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ Η ΙΣΛΑΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:

"Ἐπετύχαμε ἐπειδή δέν ἀκολουθήσαμε τίς εὐρωσυνταγές. Ἐχρεωκοπήσαμε τίς τράπεζες καί ἐσωθήκαμε" 

 

 

Ἕνα ἀπό τά πρῶτα θύματα τῆς  χρηματοπιστωτικής κρίσεωςς τοῦ 2008 ἤτανε ἡ Ἰσλανδία. Πολλοί ὑποστηρίζουν, ὅτι ἡ κατάστασή της τότε ἤτανε χειρότερη καί ἀπό ἐκείνη τῆς  Ἑλλάδος.
Σήμερα, ὅμως, ἡ χώρα αὐτή μπορεῖ νά σταθῆ στά πόδια της, χωρίς νά καταφεύγει  στήν πολιτική συντριβῆς τοῦ λαοῦ της, ὅπως γίνεται ἐδῶ στήν Ἑλλάδα  ἀπό τούς ἐγχώριους  Δωσιλόγους καί  πολιτικούς Πράκτορες τῶν συμφερόντων τοῦ ἀδίστακτου «Τέταρτου Ράϊχ». Η οικονομία  τῆς Ἰσλανδίας, μετά ἀπό τά μέτρα, πού ἔλαβε ἡ Κυβέρνηση τῆς χώρας, ἀναπτύσσεται μέ ἱκανοποιητικούς ρυθμούς καί ἡ ἀνεργία μειώνεται.

Ἐπετύχαμε ἐπειδή δέν ἀκολουθήσαμε τίς εὐρωσυνταγές.

«Ἡ Ἰσλανδία ἐκατόρθωσε νά υπερβῆ μέ ἐπιτυχία τήν οἰκονομικήν κρίση, πού ἐνέσκηψε στήν χώρα ἀπό τό 2008, ἐπειδή τήν ἀντιμετώπισε μέ ἐντελῶς διαφορετικόν τρόπον ἀπό ὅ,τι οἱ χῶρες τῆς  εὐρωζώνης.
Ἀφήσαμε τίς τράπεζες νά χρεωκοπήσουν, καί δέν ἐπληρώσαμε τούς δανειστές οἱ  ὁποῖοι εὐθύνοντο  γιά τήν χρεωκοπία μας, μέσω τοῦ ἀσύδοτου  ὑπεραδανεισμού τους» ἐδήλωσε  τήν 1 Φεβρουαρίου 2013 στήν Deutsche Welle  ὁ πρόεδρος τῆς  χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον.


Ἀφήσαμε τίς τράπεζες νά χρεωκοπήσουν.
Ἡ Ἰσλανδία δέν ἔσωσε τίς προβληματικές της τράπεζες

Ὅπως τονίζει, δηλαδή,  ὁ πρόεδρος τῆς  Ἰσλανδίας, Ὄλαφουρ Γκρίμσον, ἡ οἰκονομική ἀνἀκαμψη τῆς Ἰσλανδίας  ὀφείλεται στό γεγονός, ότι οἱ Ἰσλανδοί ἀντιμετώπισαν μέ ἐντελῶς διαφορετικόν τρόπον τήν κρίση ἐν  σχέσει μέ τίς χῶρες τῆς  εὐρωζώνης. Καί  ἐπισημαίνει, ἐν συνεχεία,  στήν Deutsche Welle ὁ πρόεδρος Ὄλαφουρ Γκρίμσον:

«Κατ` ἀρχήν διεπιστώσαμε ἐνωρίς, ὅτι δέν πρόκειται μόνο γιά μία χρηματοπιστωτική καί οἰκονομική κρίσην, ἀλλά γιά μία βαθειά πολιτική καί κοινωνική κρίση. Καί αυτή ἡ ἔγκαιρη διαπίστωσή μας, μᾶς ὁδήγησε σέ μεταρρυθμίσεις στούς  ἐν λόγω τομεῖς.
 Ἔτσι, ἡ Ἰσλανδία δέν ἔσωσε τίς προβληματικές της τράπεζες.  Ἐπιδιώξαμε νά ἀποδώσουμε δικαιοσύνη καί παραλλήλως νά ἀλλάξουμε τούς μηχανισμούς λήψεως τῶν ἀποφάσεων. Ὁ δεύτερος λόγος τῆς  ἐπιτυχίας εἶναι,  ὅτι δέν ἐτηρήσαμε τίς δυτικές συνταγές( ὑποδείξεις)  γιά τήν ἀντιμετώπιση τῆς  κρίσεως».

Μέ λίγα λόγια,  ἡ Ἰσλανδία δέν ἔκανε τίποτε γιά νά διασώσεις τίς τράπεζές της, ὅπως τονίζει ὁ Ὄλαφουρ Γκρίμσον, ἐξηγώντας τούς λόγους:  «Ἀφήσαμε τίς τράπεζες νά χρεωκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές,  γιατί νά αντιμετωπίζουμε τίς τράπεζες σάν νά εἶναι οἱ Ἅγιοι Τόποι τῆς οἰκονομίας;  Ἄραγε τί εἶναι αὐτό, πού διαφοροποιεῖ τίς τράπεζες ἀπό ἄλλες ἐπιχειρήσεις; Οἱ τράπεζες εἶναι μεγάλες ἰδιωτικές ἐπιχειρήσεις,  καί,  ὅταν διαπράττουν μεγάλα λάθη, θά πρέπει νά χρεωκοποῦν. Σέ διαφορετική περίπτωση,  τούς δημιουργοῦμε τήν ἐντύπωση, ὅτι μποροῦν νά παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς (δική τους) εὐθύνη. Δέν γίνεται, ὅταν ἔχουν ἐπιτυχίες,  νά σημειώνουν μεγάλα κέρδη, καί,  ὅταν ἀποτυγχάνουν,  νά καλεῖται ὁ φορολογούμενος νά πληρώσει τόν λογαριασμόν», ἐξηγεί ὁ Ἰσλανδός Πρόεδρος.

«Ἐβοήθησε πολύ τό γεγονός, ὅτι εἴχαμε τό δικό μας νόμισμα»
«Ἐστηρίξαμε τό σύστημα προνοίας»

Ὁ Ὄλαφουρ Γκρίμσον δέν κρύβει, ὅτι ἐπικρίθηκε  ἐντόνως ἡ ἰσλανδική πολιτική γιά τήν ἀντιμετώπιση τῆς  οἰκονομικῆς κρίσεως. Οἱ περισσότεροι εὐρωπαϊκοί θεσμοί ἐξέφρασαν τήν ἀντίθεσή τους στόν ἰσλανδικό δρόμον ἀντιμετωπίσεως τῆς κρίσεως. Ἀκόμη καί σήμερα, πολλοί ὑποστηρίζουν ὅτι ἡ Ἰσλανδία τά κατάφερε,  ἁπλῶς ἐπειδή  εἶχε τό δικό της νόμισμα καί δέν ἤτανε μέλος τῆς  εὐρωζώνης.
Ὁ Ἰσλανδός Πρόεδρος λέει ἐπ’ αὐτοῦ:  

 «Φυσικά καί ἐβοήθησε πολύ τό γεγονός, ὅτι εἴχαμε τό δικό μας νόμισμα. Ἐπροχωρήσαμε στήν ὑποτίμηση τῆς  κορώνας καί αὐτό ἤτανε πολύ σημαντικό. Ὡστόσο, ὅλες οἱ ἄλλες κινήσεις, πού ἐκάναμε, δέν εἴχανε σχέση μέ τήν ὑποτίμηση. Ἔτσι, (παραλλήλως πρός τήν ὑποτίμηση τῆς Κορώνας),  ἐστηρίξαμε τό σύστημα προνοίας. 
Ἐπίσης, ἐδώσαμε τήν  δυνατότητα στούς πολίτες νά συμμετάσχουν στίς πολιτικές καί κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. 
Ἀφήσαμε τίς τράπεζες νά χρεωκοπήσουν καί φτιάξαμε ἄλλες. Αὐτά θά τά ἐκάναμε, ἀκόμη καί ἐάν ἤμεθα μέλος τῆς  εὐρωζώνης», διευκρινίζει ὁ Ἰσλανδός Πρόεδρος.

Παρακολουθῆστε τώρα στό  κατωτέρω βίντεο (μέ  ἑλληνικούς ὑποτίτλους) τόν Πρόεδρον τῆς Ἰσλανδίας νά ἐξηγεῖ  τί ἔπραξε ὁ ἴδιος, προκειμένου  νά βοηθήσει τόν λαόν του καί ὄχι τούς ἀδίστακτους κερδοσκόπους καί τό 4ο Γερμανικό Ράϊχ.
Θά διαπιστώσετε, ἔτσι, ὅτι τά ἀπάνθρωπα καί καταστροφικά γιά τόν λαόν καί  τήν χώρα  μέτρα, πού προωθοῦν τά κέντρα τοῦ ὁλοκληρωτικοῦ Καπιταλισμοῦ καί οἱ Γερμανοί Νεοναζί στήν χώρα μας, θά μπορούσανε νά εἴχανε ἀπορριφθῆ, ἐάν ἡ Ἑλλάδα εἶχε τήν καλήν τύχη, νά κυβερνᾶται ἀπό ἀνθρώπους, πού δίνουν προτεραιότητα στήν Πατριωτική Πολιτική καί πού ἐνδιαφέρονται γιά τόν λαόν τους, καί ὄχι νά κυβερνᾶται( ὅπως δυστυχῶς ἐδῶ καί 3,5 χρόνια συμβαίνει στήν χώρα μας μέ τούς Γιωργαντώνηδες) ἀπό Δωσιλόγους, ἀπάτριδες, πολιτικά ρεμάλια καί νέους «κουΐσλιγκς», οἱ ὁποῖοι θεοποιοῦν τό «Εὐρώ» καί δολοφονοῦν τόν Ἑλληνικόν Λαόν στό ὄνομα τῆς ( ἄχρηστης γιά τόν Ἑλληνικόν Λαόν) «παραμονῆς στό Εὐρώ πάση θυσία» . -   

( Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: olympia.gr)
Ἡ συνέντευξη στήν Deutsche Welle  ΕΔΩ!