Τρίτη 22 Απριλίου 2008

26ο Φύλλο τής Εφημερίδος "ΚΑΡΔΑΜΑΣ, Εφημερίς τών Συζητήσεων"


Το 26ο Φύλλο ( Ιαν.-Μάρτ. 2008) τής Τριμηνιαίας Εφημερίδος
"Καρδαμάς, Εφημερίς τών Συζητήσεων" , εκυκλοφόρησε, με πλούσια ύλη.
Γράφουν:
- Άλκης Λατίνος
- Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας, κ.κ. Γερμανός
- Άγγελος Λιβαθινός
- Σπύρος Ηλιόπουλος
- Τάκης Κοντοπανάγος
- Πάνος Ξουλεής
- Πυθαγόρας.
Το φύλλο αυτό είναι πλούσιο σε αρθρογραφία γιά το σοβαρό ζήτημα τής επιχείρησης "άλωσης" τής "Τριανταφυλλιάς" από την νομενκλατούρα τής τοπικής αυτοδιοίκησης τής Ηλείας, προκειμένου να δημιουργήσουν εκεί σκουπιδότοπο γιά όλον τον Νομόν Ηλείας, που, εάν υλοποιηθεί, θα αποτελεί εσαεί όνειδος καί καταισχύνη γιά τον τόπον μας!

Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Η διαχρονική επιχείρηση “άλωσης” τής "Τριανταφυλλιάς"

Η διαχρονική επιχείρηση “άλωσης” τής "Τριανταφυλλιάς", καί η παραμυθία περί δήθεν "αβλαβούς" εκεί λειτουργίας σκουπιδότοπου !
τού Άγγελου Λιβαθινού (*)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το ζήτημα τής διαχείρισης τών σκουπιδιών ( στερεών αποβλήτων) τού Νομού Ηλείας αποτελεί εδώ καί πάρα πολλά χρόνια ένα οξύτατο πρόβλημα, που ζητεί επειγόντως την λύση του!
Το ζήτημα αυτό δεν χαρακτηρίζεται αποκλειστικό πρόβλημα τής Ηλείας, αντιθέτως εντάσσεται στο γενικώτερο ζήτημα τής διαχείρισης τών σκουπιδιών στην χώρα μας! Ζήτημα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση τού οποίου σκοντάφτει αφ' ενός μέν στην παροιμιώδη προχειρότητα με την οποίαν αντιμετωπίζει τα σοβαρά εθνικά ζητήματα η Κεντρική Διοίκηση, αφ' ετέρου δέ στην πανταχόθεν διαπιστούμενη ανικανότητα τών εκπροσώπων τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να τό διαχειρισθούν ορθολογικώς καί προς το συμφέρον τής κοινωνίας!
Είναι γεγονός, ότι σε ορισμένες περιοχές τής χώρας μας έγιναν, έστω καί με αρκετή καθυστέρηση, κάποιες σοβαρές προσπάθειες αντιμετώπισης τού οξύτατου προβλήματος διαχείρισης τών απορριμμάτων! Αλλά, οι προσπάθειες αυτές έμειναν ημιτελείς καί τελικώς ατελέσφορες, αφού τα δεδομένα στην "παραγωγή" σκουπιδιών άλλαξαν δραματικά κατά τα τελευταία χρόνια καί οι λύσεις που προωθήθηκαν ( ΧΥΤΑ) απεδείχθησαν αναποτελεσματικές για την θεραπεία τού προβλήματος.

Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ Τ.Α. ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ!
Στον Νομό Ηλείας, δυστυχώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απεδείχθη κυριολεκτικώς ανεπαρκής, γιά να προωθήσει έστω καί κάποια στοιχειώδη μέτρα διαχείρισης τών απορριμμάτων, με αποτέλεσμα σήμερα να μήν διαθέτει ούτε έναν (!) ΧΥΤΑ, αλλά και να μήν υπάρχει ούτε ένα απλό μέτρο στην κατεύθυνση τής ανακύκλωσης, για τον περιορισμό τών σκουπιδιών
τού Νομού, τα οποία καταλήγουν όλα σε 25 ανά τον νομό ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους-χωματερές (ΧΑΔΑ) !
Αναφέρουμε μόνον, ότι ο σκουπιδότοπος τής Αμαλιάδος λειτουργεί ανεξέλεγκτα εδώ καί 33 ολόκληρα χρόνια (!), μολύνοντας, υποβαθμίζοντας καί επιβαρύνοντας μονίμως την περιοχή τής Αμαλιάδος καί τού Καρδαμαίϊκου ποταμού!
Στα πρώτα χρόνια τής δεκαετίας τού 1990, ο Δήμος τού Πύργου, αρνούμενος να διαχειρισθεί στον χώρον του τα σκουπίδια, που παράγει ο ίδιος, επεχείρησε με "γκακστερικές" μεθόδους να μεταφέρει τα σκουπίδια του "στην αυλή τού γείτονα"! Καί επέλεξε, σάν δήθεν κατάλληλον χώρο απόθεσης τών σκουπιδιών του, την "Τριανταφυλλιά", δηλαδή έναν χώρο, που ευρίσκεται εκτός τών διοικητικών ορίων του, καί δίπλα στην κοίτη τού Καρδαμαίϊκου ποταμού!
Η αντίδραση, βεβαίως, τών κατοίκων τής Αμαλιάδος, τού Καρδαμά καί τής Κορυφής, στην επιχειρηθείσα από τον Δήμο Πύργου περιβαλλοντική ασέβεια εις βάρος τής περιοχής τής Αμαλιάδος ήτανε αναμενόμενη καί δυναμική! Καί τα σχέδια τού Πύργου εναυάγησαν!
Παρ' όλα αυτά, ο Πύργος ποτέ δεν εγκατέλειψε τα αρχικά σχέδιά του, να μεταφέρει τα σκουπίδια του "έξω από την αυλήν του"! Καί συνέχισε όλα αυτά τα 15 χρόνια να εποφθαλμιά την "Τριανταφυλλιά"!
ΟΙ ΟΒΙΔΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΕΣ!
Στα 12 χρόνια, που μεσολάβησαν από το 1994, θέλεις η παραδοσιακή αντιπαλότητα Πύργου-Αμαλιάδος, θέλεις τό γεγονός, ότι η Δημοτική Αρχή τού Πύργου ήτανε πάντοτε "συντηρητική", ενώ η τής Αμαλιάδος "προοδευτική", δεν "επέτρεψαν" στις δύο Δημοτικές Αρχές να "μιλήσουν" την ίδια γλώσσα για την διαχείριση τών σκουπιδιών, καί η "Τριανταφυλλιά" σώθηκε προσωρινά από τον περιβαλλοντικό βανδαλισμό, που εσχεδίαζε ο Πύργος.
Νά, όμως, που καί ο Πύργος, μετά από κάποιες δεκαετίες, απέκτησε κι αυτός πρόσφατα "προοδευτική" Δημοτική Αρχή!
Οπότε, τα "δεδομένα" άλλαξαν καί η "προοδευτική συνακρόαση" Πύργου-Αμαλιάδος άρχισε να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την δύσμοιρη "Τριανταφυλλιά"!
Καί, εκεί που ο νύν Δήμαρχος Αμαλιάδος έλεγε, ότι "μόνον άν θά περάσουν πάνω από το πτώμα μου, θα κατορθώσουν να φέρουν τα σκουπίδια τους στην Τριανταφυλλιά"(!), τώρα ο ίδιος πρωτοστατεί γιά να μεταφέρονται στην Τριανταφυλλιά όχι μόνον τα σκουπίδια τού Πύργου, αλλά τα σκουπίδια όλου τού Νομού Ηλείας!
Η "μηχανή", λοιπόν, για την δημιουργία σκουπιδότοπου στην "Τριανταφυλλιά" έχει μπεί για τα καλά στο "φούλ", με "μηχανοδηγόν" τον ίδιον τον Δήμαρχο Αμαλιάδος, ο οποίος ανενδοιάστως αποκαλεί "φαντάσματα τού παρελθόντος" όσους, από τους παλαιούς συναγωνιστές του κατά τής "Τριανταφυλλιάς", επιμένουν να αρνούνται την μετατροπήν τής Τριανταφυλλιάς καί τού Καρδαμαίϊκου ποταμού σε έναν απέραντο βόθρο όλου τού Νομού Ηλείας!
Η οβιδιακή μεταμόρφωση τού Δημάρχου Αμαλιάδος δέν μάς απασχολεί, καί είναι δικό του καί προσωπικό του πρόβλημα να διαχειρισθεί αυτήν την μεταστροφήν του έναντι τής κοινωνίας, την οποίαν διεβεβαίωνε μέχρι προσφάτως, ότι "δεν τίθεται ζήτημα Τριανταφυλλιάς"! Μάς απασχολούν, όμως σοβαρά, η αμετροέπειά του καί οι ύβρεις του εναντίον ανθρώπων, που παλεύουν ανιδιοτελώς για το κοινό συμφέρον, για την προστασία τού Περιβάλλοντος, για την προστασία τής υγείας τών κατοίκων τής περιοχής, καί για να μήν γίνει Βόθρος όλης τής Ηλείας η περιοχή τού ιστορικού Καρδαμαίϊκου ποταμού ( Ελισσών, κατά τον Όμηρο!).Όλοι αυτοί οι ανιδιοτελείς άνθρωποι ούτε "φαντάσματα τού παρελθόντος", ούτε "κάτι περίεργοι, που αντιδρούν" είναι, όπως αμετροεπώς καί υβριστικώς εξεφράσθη ο κ. Δήμαρχος! Άν καί τέτοιοι, δηλαδή “φαντάσματα τού παρελθόντος” είναι βέβαιον ότι κυκλοφορούν αρκετοί σε άλλο, ξένο πρός ημάς, περιβάλλον, δεν θα υποκύψουμε στην αγωνιώδη προσπάθεια τού Δημάρχου, να μάς παρασύρει σε ένα τόσο χαμηλό καί ευτελές επίπεδο συζητήσεως! Γνωρίζουν, άλλωστε, όλοι, ότι η προσπάθεια ευτελισμού τού επιπέδου συζητήσεως εξυπηρετεί μόνον όσους, καί καταβάλλεται μόνον από όσους, χαρακτηρίζονται από ένδεια επιχειρημάτων!

ΟΙ ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ", ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ "ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ" ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ!
Καταλαβαίνει, βέβαια, κι ο ίδιος, ότι για να "περάσει" αυτή η επιχειρούμενη “άλωση” τής "Τριανταφυλλιάς", χρειάζεται καί η "βοήθεια" τών άλλων αιρετών τής Ηλείας, οι οποίοι επικαλούνται "εμπειρίες", που δήθεν απέκτησαν σε μία ολιγόωρη πρόσφατη επίσκεψη σε μονάδες ενεργειακής διαχείρισης απορριμμάτων σε άλλες χώρες τής Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία)!
Όλοι αυτοί έχουν εξαπολυθεί ( διότι λύνουν ανεξόδως γιά τον τόπον τους το πρόβλημα τών σκουπιδιών τους!), και ισχυρίζονται, ότι "θα κατασκευάσουμε σύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης τών σκουπιδιών στην Τριανταφυλλιά, όμοιο με εκείνα που υπάρχουν στην Ευρώπη", ή ότι "στην Γερμανία καί στην Αυστρία τα εργοστάσια αυτά είναι μέσα σε πόλεις", καί εν ολίγοις, ότι η τέτοιου είδους εγκατάσταση σκουπιδότοπου στην "Τριανταφυλλιά" θα είναι "αβλαβής" για το περιβάλλον καί γιά την υγεία τών κατοίκων!
Κάτι τέτοια ανέκδοτα μάς είπανε, καί μάλιστα με "επιτιμητικό" ύφος, κάποιοι "σοφοί" αιρετοί στην σύσκεψη τής Γαστούνης, την Δευτέρα, 7 Απριλίου 2008, οι οποίοι επεκαλούντο τήν "σοφία" που απέκτησαν με την ολιγόωρη επίσκεψήν τους σε Γερμανία καί Αυστρία!
Καί μάς εκάκισαν κι όλας, επιτιμώντας μας (!), ότι "έχετε έλλειμμα ενημέρωσης"! Θού Κύριε!Εάν δεν πρόκειται περί συγγνωστού ασύστολου ψεύδους, τότε όλοι αυτοί οι κύριοι, που επισκέφθηκαν "Γερμανία καί Αυστρία", μάλλον δεν κατάλαβαν τί επισκέφθηκαν! Καί κυρίως τί δεν επισκέφθηκαν!
Όσοι έχουμε ζήσει μετανάστες στην Γερμανία, ακόμη καί πρίν από 20 περίπου χρόνια, γνωρίζουμε πολύ καλά περί τίνος πρόκειται!Όλες αυτές οι μονάδες ενεργεακής αξιοποίησης τών απορριμμάτων είναι μονάδες, που αξιοποιούν με θερμικήν επεξεργασία τό πολύ 20% τών απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας, την οποίαν διαθέτουν μέσα στην πόλη! Καί, για να μπείς μέσα σε αυτές τις μονάδες, πρέπει να φορέσεις ειδική στολή, λές καί είσαι «αστροναύτης», για την αποφυγή τής μόλυνσης!
Πέραν τού ότι οι μονάδες αυτές είναι υπό απόσυρση από τις περιοχές αυτές, οι "σοφοί" αιρετοί δεν μάς είπανε τίποτα, για το πού διαχειρίζονται στις χώρες αυτές το άνω τού 80% τών απορριμμάτων τους! Αυτά γιατί τα κρύβουν από τον κόσμο;
Ομιλούν για την Αυστρία ή την Γερμανία οι κύριοι αιρετοί, αγνοώντας επί πλέον, ότι :
1) αυτό το αίσχος τών "κάδων" στους δρόμους τής Ελλάδος είναι εκεί ανύπαρκτο, αφού η κάθε οικογένεια έχει τον δικόν της μικρόν "οικογενειακόν κάδο", 25-100 λίτρων, αναλόγως τών μελών τής οικογενείας! Γιατί εκεί η οικογένεια πληρώνει για τα σκουπίδια με βάση τον όγκο τους καί όχι με βάση τα τετραγωνικά τού σπιτιού! Ενώ, εδώ στην Ελλάδα , η οικογένεια πληρώνει με βάση τα τετραγωνικά τού σπιτιού , καί κάθε γειτονιά έχει τον δικόν της "μόνιμον σκουπιδότοπον" με τους κάδους στους δρόμους!
2) τα απορριμματοφόρα τού Δήμου, εκεί, περνούν για αποκομιδή τών απορριμμάτων μόνον μία φορά τήν εβδομάδα, καθώς οι οικογένειες διαχειρίζονται μόνες τους τα σκουπίδια τους, καί τοποθετούν τούς "οικογενειακούς" κάδους στην γωνία τού δρόμου μόνον το βράδυ τής παραμονής τής αποκομιδής!
3) πάνω από το 50% τών οικιακών απορριμμάτων προωθούνται στην ανακύκλωση από την πηγή ( από το σπίτι), ενώ εδώ στην Ελλάδα, καί ειδικώς στην Ηλεία, η ανακύκλωση είναι στα όρια τού μηδενικού, με ευθύνη τών ιδίων τών Δημάρχων!
Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ "ΑΒΛΑΒΟΥΣ" ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ!
Άς αφήσουν, λοιπόν, τις χώρες αυτές καί άς κοιτάξουν δίπλα τους! Εκεί, όπου οι ίδιοι δεν έχουν κάνει τίποτα γιά την άμβλυνση τού προβλήματος τών σκουπιδιών! Η συστηματική καί διατεταγμένη "ανακύκλωση" ίσως κάτι να τούς θυμίζει! Καλόν είναι να την προωθήσουν, πρίν προβούν σε μεγαλοστομίες περί δήθεν "αβλαβούς" διαχείρισης τών απορριμμάτων με έναν ΧΥΤΑ στην Τριανταφυλλιά, που ουσιαστικώς σχεδιάζουν!
Γιατί, όλοι γνωρίζουν, ότι "αβλαβής" διαχείριση απορριμμάτων δεν υπάρχει! Υπάρχει , μόνον, ολιγώτερον ή περισσότερον επιβλαβής διαχείριση!
Η δήθεν "αβλαβής" διαχείριση τών απορριμμάτων είναι μία παραμυθία γιά τους αφελείς, καί τουλάχιστον αδικεί όσους την προβάλλουν!Αλλά, πέραν αυτών, εκείνο, που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει σε κάθε σοβαρό και αξιόπιστο σχεδιασμό, είναι η βασική αρχή, πως για να κατασκευάσεις μία μονάδα "ενεργειακής αξιοποίησης" τών απορριμμάτων, πρέπει να έχεις εξασφαλίσει καί την οικονομικήν βιωσιμότητά της! Γιατί, εάν είναι να κατασκευάσεις μία τέτοια μονάδα καί να εξαντλήσεις οικονομικά τήν κοινωνία ( με τα εξοντωτικά τέλη) για να την διατηρήσεις, τότε ενδιαφέρεσαι γιά άλλα πράγματα καί όχι γιά το καλό τής κοινωνίας!

Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΛΕΞ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ
Σύμφωνα με τις πρόσφατες στατιστικές και κυρίως με τις επικαιροποιημένες επιστημονικές μελέτες, διαπιστώνεται, ότι:- στον Νομό Ηλείας παράγονται περίπου 57.000 τόνοι σκουπιδιών κάθε χρόνο ( περίπου 0,850 κιλά ημερησίως ανά κάτοικο), ήτοι περίπου 156 τόνοι ημερησίως, χωρίς ουδεμία ανακύκλωση!
- η κατασκευή ενός εργοστασίου διαχείρισης αυτού τού όγκου τών απορριμμάτων θα είναι οικονομικώς ασύμφορη, εκτός εάν οι "άρχοντες" έχουν υπ' όψη τους να εξουθενώσουν οικονομικά τον κόσμο!
- μία ορθολογική αντιμετώπιση τής διαχείρισης τών απορριμμάτων είναι η δημιουργία ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ( Ο.Ε.Δ.Α.) κατά Περιφέρειες, όπως έχει εισηγηθεί από το 2004 ο Καθηγητής τού Πολυτεχνείου τής Κρήτης, κ. Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, σε μελέτη που έχει συντάξει, την οποίαν έχει αποδεχθεί το Τ.Ε.Ε. ως βέλτιστη οικονομικά καί περιβαλλοντικά!- Ο κ. Οικονομόπουλος προτείνει την δημιουργία το πολύ 10 ΟΕΔΑ ανά την χώρα, με αρκετούς σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

- Αλλά καί σύμφωνα καί με Οδηγία τής Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Οδηγία 2000/76/ΕΚ), το θέμα τής διαχειρίσεως τών απορριμμάτων πρέπει να αντιμετωπισθεί ( από το 2010) με Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), με ταυτόχρονη κατάργηση τών ΧΥΤΑ από 01.01.2009. Δηλαδή, εγκαταστάσεις, που θα αποτελούνται από τα παρακάτω τμήματα:
* Χώρο υποδοχής στερεών αποβλήτων
* Μηχανική διαλογή και χειροδιαλογή
* Μονάδα λιπασματοποίησης ή/και θερμικής επεξεργασίας
* Χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), όπου θα οδηγούνται τα μη ανακυκλώσιμα υλικά και τα υπολείμματα της επεξεργασίας.
Για να είναι, όμως, οικονομικά βιώσιμη μία τέτοια διαχείριση, σύμφωνα με την μελέτη τού κ. Οικονομόπουλου, θα πρέπει:α) οι ΟΕΔΑ να εξυπηρετούν μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες, ουσιαστικά τις υφιστάμενες Περιφέρειες ( εν προκειμένω ένας ΟΕΔΑ Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, όπως ένας ΟΕΔΑ στην Μεγαλόπολη γιά την Περιφέρεια Πελοποννήσου που απεφασίσθη στις 29 Μαρτίου 2008),
β) να δημιουργηθούν Μονάδες Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΜΜΑ), στις οποίες θα συγκεντρώνονται τα συλλεγόμενα από τα απορριμματοφόρα στερεά απόβλητα, θα συμπιέζονται και στη συνέχεια θα μεταφέρονται με μεγάλα αυτοκίνητα (Κοντέινερς) στους ΟΕΔΑ.
Προφανείς θέσεις για δημιουργία των ΟΕΔΑ αποτελούν οι υφιστάμενοι μεγάλοι ΧΥΤΑ, καθώς και τα λιγνιτωρυχεία, οι βιομηχανικές περιοχές ή τα λατομεία, τα οποία παρέχουν τεράστια χωρητικότητα. Έτσι θα έχουμε άμεση χρήση του παραγόμενου λιπάσματος για την αποκατάσταση των εδαφών, ενώ το παραγόμενο καύσιμο (RDF) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους λιγνιτικούς σταθμούς, κλπ.
Τέτοιοι υφιστάμενοι ΧΥΤΑ υπάρχουν αυτήν την στιγμή, για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην Αχαΐα, που είναι εγγύς τής Ηλείας!
Από όλα τά ανωτέρω καθίσταται σαφές, ότι οικονομικά βιώσιμη καί κοινωνικά αποτελεσματική αντιμετώπιση τής διαχείρισης τών σκουπιδιών τής Ηλείας δεν είναι δυνατή με την κατασκευή ενός τοπικού Εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων, όπου καί άν αυτό γίνει στην Ηλεία!
Διότι, σε μία μικρή βιομηχανική μονάδα το οικονομικό κόστος λειτουργίας θα είναι δυσβάσταχτο, σε αντίθεση με μία μεγάλη Περιφερειακή Βιομηχανική μονάδα, στην οποίαν το κόστος λειτουργίας μειώνεται εντυπωσιακά ( οικονομία κλίμακος). Εκτός καί άν σκέπτονται οι "άρχοντες" τής Ηλείας να μάς φέρουν σκουπίδια καί από άλλους Νομούς! Να μάς το ειπούν, όμως, για να ετοιμάσουμε την μετακόμισή μας από τον τόπον μας!
ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ;
Αυτήν, λοιπόν, την λύση τής περιφερειακής διαχειρίσεως τών απορριμμάτων πρέπει να προωθήσουν οι «άρχοντες» τής Ηλείας! Αυτό έχουν κάνει καί στην βόρεια Ελλάδα, την οποίαν μπορούν να επισκεφθούν, αντί να περιπλανώνται ανά τις χώρες τής Ευρώπης!
Κάθε άλλη τοπική «λύση», όπως εκείνη τής σχεδιαζόμενης στην Τριανταφυλλιά, πέραν τού ότι είναι οικονομικά ασύμφορη, μόνον υποψίες μπορεί να κινήσει για τους λόγους τής επιμονής!
Αδυνατούμε να πιστέψουμε, ότι εκείνο που μόνον ενδιαφέρει τούς «άρχοντες» τής Ηλείας είναι η «διαχείριση τών κονδυλίων»! Μία τέτοια επιμονή, μπορεί να είναι «προσοδοφόρα» γιά κάποιους, αλλά θα αποβεί καταστροφική για την Ηλεία !
Αλλά, εάν οι κύριοι τής τοπικής αυτοδιοίκησης τής Ηλείας επιμένουν στην τοπική λύση, άς επιλέξουν άλλον τόπον στην Ηλεία, καί τέτοιοι κατάλληλοι τόποι υπάρχουν στην Ηλεία αρκετοί:
* Μακρυά από τον οικιστικόν ιστό
* Μακρυά από πολυκαλλιεργούμενες περιοχές
* Μακρυά από χιλιόχρονους υδροφόρους ορίζοντες καί κοίτες ποταμών!
Η Τριανταφυλλιά, η περιοχή της, καί το Καρδαμαίϊκο ποτάμι είναι επιβαρυμένες μέχρι κορεσμού εδώ και 33 χρόνια καί δεν αντέχουν άλλο!
Πέραν αυτού, βασικός απαγορευτικός κανόνας είναι : δεν δημιουργούμε «σκουπιδότοπο» οιασδήποτε μορφής δίπλα ή πάνω σε ποτάμι! Και η Τριανταφυλλιά είναι δίπλα στην κοίτη τού ιστορικού Καρδαμαίϊκου ποταμού( Ελισσών , κατά τον Όμηρο!), που εκβάλλει στο Παλούκι.
Εάν, παρ’ όλα αυτά, επιμένουν, ότι «με τις σύγχρονες μεθόδους ένα τέτοιο εργοστάσιο μπορεί να γίνει καί μέσα σε πόλη»(!), τότε ο Δήμαρχος τού Πύργου άς διαλέξει γιά όλη την Ηλεία την δικήν του «Αγκινάρα», ή ο Δήμαρχος τής Γαστούνης τον δικόν του «Στρεμενό», ή ο Δήμαρχος Πηνείας τον δικόν του «Κορωνόβραχο», ή οι άλλοι τον δικόν τους «κατάλληλον» τόπο, μιά καί, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, είναι τόσον «αβλαβής» η λειτουργία τού «σύγχρονου» σκουπιδότοπου, που σχεδιάζουν!
Η ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΔΑΜΑΙΪΚΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ , ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ! ------------------------------------
(*) Ο Άγγελος Λιβαθινός
είναι Καθηγ. τών Μαθηματικών-Λυκειάρχης,
καί Πρόεδρος τού Μορφωτικού Συλλόγου
Καρδαμά «Κωστής Παλαμάς»

Κυριακή 13 Απριλίου 2008

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ: Ο κατήφορος τού Δημάρχου Αμαλιάδας!

ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ!
Ο κατήφορος τού Δημάρχου Αμαλιάδας!

Οι μάσκες έπεσαν και τα αποκαλυπτήρια έγιναν! Μαζί τους κατέρρευσαν και οι τελευταίες προσπά­θειες που καταβλήθηκαν, ώστε πρωτίστως ο Δήμαρ­χος Αμαλιάδας, ο κ. Λυμπέ­ρης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβει τις ευθύνες που επιβάλει το αξίωμά του και να μην κα­ταδικάσει με τις πράξεις του την πόλη.

Κύριε Λυμπέρη, ως Δή­μαρχος Αμαλιάδας, έχετε χρέος :
-Να περιφρου­ρείτε, προάγετε και διευρύ­νετε τα πραγματικά συμφέ­ροντα της πόλης.
-Να μεριμνείτε για το πα­ρόν και το μέλλον της.
-Να διαμορφώνετε με έργα υποδομής, αλλά και με θε­σμικές πρόνοιες, ευνοϊκές συνθήκες, για να αναπτύσ­σεται η οικονομική δραστη­ριότητα, που αποτελεί τον απαραίτητο παράγοντα για την ανάπτυξη της πόλης.
Έχετε χρέος να προστα­τεύετε το περιβάλλον σε όλες του τις μορφές και, συ­νακόλουθα, την υγεία τών πολιτών.
Κύριε Λυμπέρη,
για όλα αυτά και για πολλά ακόμη, οι πολίτες σάς ψήφισαν και σάς ανέδειξαν τρεις φορές στο αξίωμα του Δημάρχου, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία τής πόλης.
Η τρίτη θητεία στο αξίω­μα του Δημάρχου, λόγω υψί­στης τιμής που σας απέδω­σε η πόλη, λογικά θα περί­μενε κανείς, να σας γεμί­σει με περισσότερες ευθύ­νες, μεγαλύτερη εγρήγορ­ση, αλλά και με μεγαλύτε­ρη συστολή και μετριοφρο­σύνη.
Αντί αυτών τι έχουμε;-Έχουμε τον Δήμαρχο Αμα­λιάδας, να ξιφουλκεί υπέρ της κατασκευής του σκουπιδότοπου του Νομού Ηλείας, στην Τριανταφυλ­λιά.
-Να ακυρώνει ο ίδιος όλες τις άλλες δυνατότητες που προσφέρονται, για τα σκου­πίδια του Νομού και να επι­μένει στην Τριανταφυλλιά.
-Να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των λυμάτων του Νομού, δηλαδή αστικά, βιο­μηχανικά, αγροτικά, κτηνο­τροφικά, λυματολάσπη, σφαγεία και λοιπά, στην Τριανταφυλλιά.
-Να πρωτοστατεί στην τα­χεία διεκπεραίωση της όλης υπόθεσης, ώστε να μην δο­θεί αρκετός χρόνος στους πολίτες να γνωρίσουν το πρόβλημα και να νιώσουν τις τραγικές συνέπειες που θα προκύψουν για την πόλη, και επομένως να αντιδρά­σουν.-Έχουμε τον κ. Λυμπέρη να ακυρώνει ο ίδιος, τις έως πρότινος θέσεις του, που ήσαν ενάντια στην Τρια­νταφυλλιά!

Από το 1994 έως πρόσφα­τα, να θεωρεί ότι τα σκου­πίδια του Πύργου είναι βλα­πτικά και καταστροφικά γιά την Αμαλιάδα. Σήμερα, δε, να ανακαλύπτει ότι, όχι μόνον τα σκουπίδια τού Πύργου καί τα υπόλοιπα τού Νομού, αλλά καί το σύνολο τών υπολοίπων λυμάτων, π.χ. βιομηχανικών, κτηνοτροφικών, σφαγείων, κ.λπ., είναι ωφέλιμα γιά την Αμαλιάδα! Τόσο δε ωφέ­λημα, που «πρέπει να προλάβουμε», ώστε να μην βρε­θεί άλλος και μας τα πάρει!
Πρό παντός έχουμε τον κ. Λυμπέρη, να επιδεικνύει μία απίστευτη αλαζονεία, να περιφρονεί τις αντιρρήσεις τών πολιτών, να απαξιώνει τούς εμμένοντες σταθερά στην άρνησή τους!
Ιδιαιτέρως δε αυτούς που αγωνίστηκαν και ανέτρε­ψαν το 1995 τον σκουπιδότο­ τού Πύργου στην Τρια­νταφυλλιά.Φράσεις τού κ. Λυμπέρη, όπως: «είναι κάτι περίεργοι που αντιδρούν», ή ότι «όλοι αυτοί είναι φαντάσματα τού παρελθόντος»(!!), είναι δηλωτικές τού επιπέδου , που επιθυμεί ο κ. Δήμαρχος να διεξαχθεί ο δημόσιος διάλογος γιά αυτό το τεράστιο θέμα, αλλά φυσικά είναι καί θέμα προσωπικότητας.
Κύριε Δήμαρχε,
αποφασίσατε να αναλάβετε κατ’αποκλειστικότητα την εξυπηρέτηση τών συμφερόντων τού Πύργου καί τού υπόλοιπου Νομού, σε βάρος τών συμφερόντων τής πόλης!
Η ζημία που προκαλείτε στην Αμαλιάδα με τις ενέρ­γειές σας αυτές είναι ανεπανόρθωτη!Σάς θυμίζω, ότι ψηφισθήκατε για τρίτη φορά Δήμαρχος, χωρίς να αναφέρετε, ότι θέλετε να φτιάξετε τον σκουπιδότοπο τού Νομού στην Τριανταφυλλιά! Απ’ εναντίας, λέγατε σε όλους, ότι η πολιτική σας είναι «ΟΧΙ στην Τριανταφυλλιά»! Σε εμένα συγκεκριμένα μού είπατε: «Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση εγώ να συναινέσω υπέρ τής Τριανταφυλλιάς»! Την αξιοπιστία της διαβε­βαίωσής σας, ας την κρί­νουν οι αναγνώστες του άρθρου αυτού. Είναι και αυτό το φαινόμενο, ένα σημείο των καιρών. Σε μία εποχή όπου όλα πωλούνται και αγοράζονται, γίνεται κατα­νοητή αυτή η αναξιοπιστία του Δημάρχου.
Εδώ ο κ. Λυμπέρης εφαρ­μόζει το γνωστό ''ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Να ξέρε­τε όμως ότι πολλές φορές αυτό γίνεται και μπούμερα­γκ.
Αλλά, τελικά πέστε μας, ποιός είναι ο σκοπός; Μην μας αφήνετε, μόνοι μας να τον υποπτευόμαστε!
Κύριε Λυμπέρη,
υπάρχει ακόμη χρόνος, να επανέλθε­τε σε πράξεις και ενέργειες που ωφελούν την πόλη. Θα ωφεληθείτε και εσείς μαζί της.
Για το θέμα τής Τριαντα­φυλλιάς θα επανέλθουμε πολλές φορές.
 
 Σπύρος Ηλιόπουλος , Αμαλιάδα, 11.4.2008--------------------------------------------
Εδημοσιεύθηκε: 1) στην Ημερησία εφημερίδα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» Αμαλιάδος ( 12.4.2008), καί 2) στην Ημερησία Εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ» Πύργου ( 13.4.2008)

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

"ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ": Σύσσωμος αντιδρά ο Καρδαμάς!

Καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια αποκαλύψεις, ότι το σχέδιο εγκατάστασης σκουπιδότοπου στην "Τριανταφυλλιά" είχε καταστρωθεί ΜΥΣΤΙΚΑ πρίν από πολύν καιρό, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις τού κόσμου, κι άς "διαβεβαίωναν" ο Δήμαρχος Αμαλιάδος καί τα "παπαγαλάκια"του, ότι "δεν τίθεται θέμα Τριανταφυλλιάς" καί ότι "δεν υπάρχει περίπτωση" να εγκατασταθεί στην Τριανταφυλλιά οιασδήποτε μορφής μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων!
Την ίδια στιγμή, κατά την οποίαν διεβεβαίωναν γι' αυτό τους πολίτες με τον "πλέον κατηγορηματικόν τρόπο", οι ίδιοι είχανε προωθήσει ΜΥΣΤΙΚΑ διαδικασίες ΜΕΛΕΤΩΝ για την "Τριανταφυλλιά", ώστε να φέρουν τον κόσμο "πρό τετελεσμένων γεγονότων"!
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥΣ! Απροκάλυπτη ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ τού κόσμου! Νομίζουν, ότι, με πολιτικώς ανήθικες διαδικασίες, θα εξαπατήσουν τον κόσμο καί θα περάσουν τα σχέδιά τους!
ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗΝ ΟΙΚΤΡΑΝ!
Ήδη, η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ, ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΡΔΑΜΑ με πρωτεργάτη τον Μορφωτικόν Σύλλογον Καρδαμά, καί ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΓΚΑΒΙΛΛΑΣ, ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝ κινητοποιήσεις τού κόσμου εναντίον τών απαραδέκτων "μυστικών" σχεδίων τού Δημάρχου Αμαλιάδος καί τών λοιπών, που τα έχουν οργανώσει.
Στον Καρδαμά Ηλείας, όλες οι κοινωνικές Οργανώσεις τού χωριού, σε συνεργασία έχουν αναλάβει την ενημέρωση τού κόσμου καί προετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
Ήδη, συνέταξαν κοινό Έγγραφο-Ανοικτή Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, διά τού οποίου τού ζητούν να μην συνεργήσει στο έγκλημα κατά τής περιοχής μας, που σχεδιάζουν κάποιοι τοπικοί "παράγοντες", στο όνομα τού "να διαχειρισθούμε εμείς τα κονδύλια"!
Δημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο αυτό, καί σημειώνουμε, ότι καλούνται όλοι οι Καρδαμαίοι καί άλλοι πολίτες, να το υπογράψουν! :
------------------------------------------------------------
Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος
Καρδαμά « Κωστής Παλαμάς »Γραφεία: Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Καρδαμά
27200 Καρδαμάς Ηλείας
Τηλ. Κινητά: 697-8197763, 697-6148082
Ηλεκτρον. Διεύθυνση:
efkardamas@in.gr

Αγροτικός Σύλλογος Καρδαμά
Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρδαμά
Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Καρδαμά
Καρδαμάς, 07.04.08Αριθ. Πρωτ. 11

Ανοικτή Επιστολή-Διαμαρτυρία πρός τον Γ.Γραμματέα
τής Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος

Όχι στον Σκουπιδότοπο τής Ηλείας στην «Τριανταφυλλιά»

Κύριε Γ. Γραμματέα,

Παρά το γεγονός, ότι, για τό θέμα τής διαχείρισης τών απορριμμάτων τής περιφερείας Αμαλιάδος καί γενικώτερα τής Ηλείας, η «λύση» τής «Τριανταφυλλιάς» έχει απορριφθεί από το σύνολο σχεδόν τών κατοίκων τής Αμαλιάδος καί τών χωριών, τα οποία θίγονται άμεσα, εν τούτοις η «λύση» αυτή επανήλθε εις το προσκήνιο μόλις τήν 1ην Απριλίου 2008, με ευθύνη τού Δημάρχου Αμαλιάδος καί χωρίς να έχει γίνει καμμία άλλη συζήτηση ή δημόσια διαβούλευση επ’ αυτού.
Συγκεκριμένα, στην Συνεδρίασή του, το βράδυ τής Τρίτης, 1ης Απριλίου 2008, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαλιάδος, μετά από εισήγηση τού Δημάρχου καί ξαφνικά γιά όλους μας, απεφάσισε, με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου(!), να κινήσει την διαδικασία γιά εγκατάσταση ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ τής Ηλείας στην ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ, με το ψευδώνυμο ΧΥΤΥ ( Χώρου Υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων) καί εργοστασίου " ενεργειακής αξιοποίησης"!
Με μία ψήφο διαφορά! Λές καί επρόκειτο να αποφασίσουν γιά το όνομα κάποιου δρόμου, καί όχι γιά το μέλλον καί την υγεία χιλιάδων ανθρώπων!
Λές καί δεν επρόκειτο γιά ένα θέμα, το οποίο ήτανε λυμένο από 15ετίας στην συνείδηση όλης τής Κοινωνίας τής Αμαλιάδος καί τού Καρδαμά, θέμα γιά το οποίο τότε ο λαός είχε εκφράσει την ριζικήν αντίθεσήν του!
Καί «επειγόντως», χωρίς καμμία άλλη προηγούμενη ενημέρωση τών άμεσα ενδιαφερομένων.
Τί ήθελε, άραγε, ο κ. Δήμαρχος να «κρύψει», καί έθεσε αίφνιδιαστικώς καί «επειγόντως»το θέμα σε συζήτηση τού Δημοτικού Συμβουλίου;Θεωρούμε, ότι πρόκειται περί απαράδεκτης αποφάσεως, που ελήφθη αίφνης καί άνευ ουδεμίας διαβουλεύσεως με τις κοινωνικές οργανώσεις, οι οποίες στο παρελθόν (1995) είχανε πρωτοστατήσει στην ακύρωση παρομοίων σχεδίων. Αποφάσεως, η οποία πλήττει όχι μόνον την Αμαλιάδα, αλλά κυρίως τον Καρδαμά, δεδομένου, ότι το Καρδαμαίϊκο Ποτάμι ( Κάρδαμος ποταμός), που διασχίζει σε όλην της την έκταση τήν κοινότητα Καρδαμά, πηγάζει πλησίον τής Τριανταφυλλιάς, και επομένως η δημιουργία οιωνδήποτε εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων εκεί ισοδυναμεί με ΒΟΜΒΑ σε ολόκληρη την λεκάνη απορροής τών υδάτων καί σε ολόκληρον τον ΥΔΡΟΦΟΡΟΝ ορίζοντα κατά μήκος τού ποταμού αυτού μέχρι την παραλία ΠΑΛΟΥΚΙ!Πέραν αυτού, η περιοχή τής «Τριανταφυλλιάς» είναι περιοχή όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες αγροτικές επιχειρήσεις, αλλά καί μέρος άμεσης επικοινωνίας με το χωριό μας καί με τους κατοίκους της, η υγεία τών οποίων καί το περιβάλλον θα πληγούν ανεπανόρθωτα από μία τυχόν επιλογή της ως χώρου οιασδήποτε επεξεργασίας απορριμμάτων.Επιθυμούμε να σάς γνωστοποιήσουμε, ότι το Καρδαμαίϊκο ποτάμι ( Κάρδαμος ποταμός) είναι το μοναδικό ενεργό ποτάμι μεταξύ Πηνειού καί Αλφειού! Καί επιστημονικώς θεωρείται οικολογικό έγκλημα η τοποθέτηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας καί απόθεσης απορριμμάτων ή υπολειμμάτων στις παρυφές τών πηγών του, δηλαδή στην «Τριανταφυλλιά».
Αυτή η «απόφαση» τής ισχνής πλειοψηφίας τού Δημοτικού Συμβουλίου Αμαλιάδος σε βάρος ολόκληρης τής περιοχής τού Καρδαμαίϊκου Ποταμού καί τής περιφέρειας Καρδαμά αποτελεί, κατά την γνώμην μας, ΟΝΕΙΔΟΣ καί ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΗ γιά τον τόπον μας! Καί μάς ευρίσκει όλους ριζικώς αντίθετους!
Επί 35 ολόκληρα χρόνια, η περιοχή έχει υποστεί μίαν καταστροφικήν γιά τό περιβάλλον καί γιά τήν υγεία τών κατοίκων επιβάρυνση, με τήν ανεύθυνη λειτουργία τού σκουπιδότοπου στά «Κονιδαίϊκα»!
Είναι εγκληματικό, μετά από αυτό το πολύχρονο μαρτύριο, νά καλούνται πάλι οι Καρδαμαίοι καί οι κάτοικοι τής ευρύτερης περιοχής νά ζήσουν τίς επόμενες δεκαετίες μόνιμα μέσα σέ έναν απέραντον βόθρο για όλην την Ηλεία (!), πού σχεδιάζουν ανεύθυνα καί προκλητικά τοπικοί ή άλλοι «παράγοντες»!
Δηλώνουμε κατηγορηματικώς
, ότι θα αντισταθούμε με κάθε μέσον, ώστε να μήν υλοποιηθεί αυτή η περιβαλλοντική βαρβαρότητα στην περιοχήν μας!
Είναι το ελάχιστο, που μπορούμε να πράξουμε για την προστασίαν τής υγείας όλων μας καί κυρίως τής υγείας τών παιδιών μας καί τών επομένων γενεών, την οποίαν υγείαν επιχειρούν κάποιοι «παράγοντες» τού νομού Ηλείας να υποθηκεύσουν πρός χάρην κάποιων «κονδυλίων» !
Κύριε Γ. Γραμματέα,
Γνωρίζουμε, ότι πασχίζετε για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα τής διαχειρίσεως τών απορριμμάτων τής περιφερείας Αμαλιάδος καί τού νομού Ηλείας.
Γνωρίζουμε, ακόμη, ότι, με βάση καί την σχετικήν Οδηγία τής Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Οδηγία 2000/76/ΕΚ), το θέμα τής διαχειρίσεως τών απορριμμάτων πρέπει να αντιμετωπισθεί ( από το 2010) με Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), με ταυτόχρονη κατάργηση τών ΧΥΤΑ από 01.01.2009. Δηλαδή, εγκαταστάσεις, που θα αποτελούνται από τα παρακάτω τμήματα:
* Χώρο υποδοχής στερεών αποβλήτων
* Μηχανική διαλογή και χειροδιαλογή
* Μονάδα λιπασματοποίησης ή/και θερμικής επεξεργασίας
* Χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), όπου θα οδηγούνται τα μη ανακυκλώσιμα υλικά και τα υπολείμματα της επεξεργασίας.Για να είναι, όμως, οικονομικά βιώσιμη μία τέτοια διαχείριση, θα πρέπει:
α) οι ΟΕΔΑ να εξυπηρετούν μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες, ουσιαστικά τις υφιστάμενες Περιφέρειες ( εν προκειμένω ένας ΟΕΔΑ Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, όπως ένας ΟΕΔΑ στην Μεγαλόπολη γιά την Περιφέρεια Πελοποννήσου που απεφασίσθη στις 29 Μαρτίου 2008) και
β) να δημιουργηθούν Μονάδες Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΜΜΑ), στις οποίες θα συγκεντρώνονται τα συλλεγόμενα από τα απορριμματοφόρα στερεά απόβλητα, θα συμπιέζονται και στη συνέχεια θα μεταφέρονται με μεγάλα αυτοκίνητα (Κοντέινερς) στους ΟΕΔΑ.
Προφανείς θέσεις για δημιουργία των ΟΕΔΑ αποτελούν οι υφιστάμενοι μεγάλοι ΧΥΤΑ, καθώς και τα λιγνιτορυχεία ή τα λατομεία, τα οποία παρέχουν τεράστια χωρητικότητα. Έτσι θα έχουμε άμεση χρήση του παραγόμενου λιπάσματος για την αποκατάσταση των εδαφών, ενώ το παραγόμενο καύσιμο (RDF) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους λιγνιτικούς σταθμούς.
Τέτοιοι υφιστάμενοι ΧΥΤΑ υπάρχουν αυτήν την στιγμή, για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην Αχαΐα, που είναι εγγύς τής Ηλείας!
Ποίοι λόγοι, λοιπόν, επέβαλαν στον κ. Δήμαρχον Αμαλιάδος να αποφασίσει «επειγόντως» καί ουσιαστικά «εν κρυπτώ» για εγκατάσταση τέτοιας μεγάλης μονάδος επεξεργασίας τών απορριμμάτων στην περιοχήν μας;
Εμείς, που υπογράφουμε την παρούσα Ανοικτήν Επιστολήν, απορρίπτουμε απολύτως, να υποθηκευθή η υγεία μας, η υγεία τών παιδιών μας καί τών επομένων γενεών, στο όνομα τού «να διαχειρισθούμε εμείς τα κονδύλια»!
Μία τέτοια αποδοχή θα ήτανε εγκληματική !
Εάν ο κ. Δήμαρχος Αμαλιάδος καί άλλοι «παράγοντες», που σπεύδουν μαζί του να «υιοθετήσουν» τήν Τριανταφυλλιά, ενδιαφέρονται να διαχειρισθούν αυτοί «τα κονδύλια» αντί εκείνων που διαθέτουν τις υποδομές για εγκατάσταση ΟΕΔΑ στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος ( όπως η Αχαΐα), υπάρχουν καί άλλοι χώροι στην Ηλεία!Καί το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην Ηλεία, οι οποίοι ούτε εγγύς τού οικιστικού ιστού είναι, ούτε σε πολυκαλλιεργούμενη περιοχή είναι, αλλά καί ούτε στις παρυφές ενεργού ποταμού ευρίσκονται!
Κύριε Γ. Γραμματέα,
σάς ζητούμε να μήν συνεργήσετε στο έγκλημα, που έχουν σχεδιάσει ανευθύνως όλοι όσοι επιχειρούν να το «περάσουν» εν κρυπτώ, παρ’ ότι γνωρίζουν ότι η κοινωνία τής περιοχής μας έχει δώσει στο παρελθόν αγώνες για να μήν υλοποιηθεί αυτό το έγκλημα εις βάρος τής περιοχής μας, καί ότι αρκετοί από εκείνους, που αγωνίσθηκαν τότε κατέληξαν καί στα δικαστήρια!
Καί να ζητήσετε από τούς τοπικούς «παράγοντες» να βρούν άλλες λύσεις, στα πλαίσια τής σχετικής Οδηγίας τής Ε.Ε., γιά έναν ΟΕΔΑ Ηλείας-Αχαΐας, μακρυά από την Τριανταφυλλιά!Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε κατηγορηματικώς, ότι, όποιοι επιχειρήσουν να υλοποιήσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα, που σχεδιάζει ο κ. Λυμπέρης σε βάρος τής περιοχής μας, με την επιλογή τής «Τριανταφυλλιάς», θα μάς βρούν όλους ενωμένους καί αποφασισμένους, γιά να αντισταθούμε καί να ακυρώσουμε αυτήν την περιβαλλοντική βαρβαρότητα «μέσ’ στο ψυχικό μας»!Ευελπιστούντες για την κατανόησή σας επί τού αίφνης και απροσδοκήτως ανακύψαντος ζητήματος , και για την θετικήν ανταπόκρισήν σας επί τού αιτήματός μας,
Διατελούμεν με εκτίμηση
Για τον Μορφωτικόν Σύλλογον Καρδαμά «Κωστής Παλαμάς»
Ο Πρόεδρος -, Λιβαθινός Άγγελος
Για τον Αγροτικόν Σύλλογον Καρδαμά
Ο Πρόεδρος , Σούλης Χρήστος
Για τον Αγροτικόν Συνεταιρισμόν Καρδαμά
Ο Πρόεδρος , Γιαννόπουλος Λεωνίδας
Για το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον Καρδαμά
Αρβανιτάκης Δημήτριος
Ακολουθούν υπογραφές Πολιτών καί Κατοίκων τού Καρδαμά
( Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται)
------------------------------------------

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Εκδηλώσεις Τιμής στον Νίκο Μπελογιάννη

Στα πλαίσια τών Εκδηλώσεων γιά την συμπλήρωση 90 χρόνων ζωής καί δράσης τού Κ.Κ.Ε.(1918), καί με την συμπλήρωση 56 χρόνων από την δολοφονία τού Αμαλιαδίτη κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη (30.3.1952), διοργανώνονται στην Πελοπόννησο οι κατωτέρω εκδηλώσεις-αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη:

* Σάββατο, 5 Απριλίου 2008
-Στο Λιμάνι τής Πάτρας (ΟΛΠΑ), στις 7.30 μ.μ., Ομιλία τού Διονύση Αρβανιτάκη, μέλους τής ΚΕ τού ΚΚΕ, με θέμα: " Σχέδιο Marshall, οι σύγχρονες παρεμβάσεις τών κρατικών και διακρατικών οργάνων, η πρόταση τού ΚΚΕ".
- Στον Πύργο (ΤΕΙ), στις 7.30 μ.μ., παρουσίαση τού βιβλίου τού Νίκου Μπελογιάννη: " Το ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα", από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, Βουλευτή τού ΚΚΕ.

* Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008
- Στην Καλαμάτα ( Πανεπιστήμιο), στις 8.00 μ.μ., Ομιλία τού Θόδωρου Τζιαντζή, μέλους τού ΠΓ τής ΚΕ τού ΚΚΕ, με θέμα: "90 χρόνια ΚΚΕ-Αφιέρωμα στον Μπελογιάννη-Επίκαιρα μηνύματα".

* Σάββατο, 12 Απριλίου 2008
- Στην Αμαλιάδα, γενέτειρα τού Νίκου Μπελογιάννη ( Πλατεία Μπελογιάννη), στις 7.30 μ.μ., Ομιλία τού Κώστα Μπάτσικα, μέλους τής ΚΕ τού ΚΚΕ, μέ θέμα: " 90 χρόνια ΚΚΕ-Αφιέρωμα στον Μπελογιάννη- Επίκαιρα μηνύματα".

* Κυριακή, 13 Απριλίου 2008
- Στην Πάτρα, ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, στο κλειστό Θέατρο (Λαδόπουλου), στην Ακτή Δυμαίων. Ώρα 11.00 το πρωΐ.
Θα μιλήσει η Γ.Γ. τής ΚΕ τού ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Πρόγραμμα:
* Άνοιγμα τής Εκδηλώσεως από τον Κώστα Μπάτσικα, Γραμματέα τής ΕΠ Πελοποννήσου τού ΚΚΕ καί μέλους τής ΚΕ.
* Προβολή Ντοκυμανταίρ
* Απαγγελία ποιήματος τού Γιάννη Ρίτσου, από τόν Κώστα Καζάκο, Ηθοποιό καί Βουλευτή τού ΚΚΕ
* Ομιλία τής Γ.Γ. τής ΚΕ τού ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.
* Ενορχηστρωμένη παρουσίαση αφήγησης τής ζωής καί τής δράσης τού Ν. Μπελογιάννη, από τούς Ηθοποιούς Βασίλη Κολοβό καί Τ. Σταθέα, σε κείμενα τής Ντίνας Τσούβα.
* Ύμνος τής Γ΄ Διεθνούς.
*** Η Επιτροπή Ετεροδημοτών τής ΚΟΑ δρομολογεί Λεωφορείο από την Αθήνα γιά την συγκέντρωση στην Πάτρα. Μετά από την συγκέντρωση, θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Αμαλιάδα, στο Μνημείο τού Νίκου Μπελογιάννη.

Ύβρεις καί Αμετροέπειες τού Δημάρχου Αμαλιάδος!

Τα φαντάσματα του παρελθόντος
τοῦ Τάκη Χ. Κοντοπανάγου
Φαντάσματα του παρελθόντος ονόμασε προχτές (1.4.2008) ο κ. Δήμαρχος Αμαλιάδας τα μέλη της κίνησης πολιτών, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να πουν τις απόψεις τους και να δηλώσουν την άρνηση τους για την επικείμενη μετατροπή του χώρου της «τριανταφυλλιάς» σε σκουπιδότοπο ΟΛΗΣ της Ηλείας!

Ξέχασε φαίνεται ο κ. Δήμαρχος ότι υπήρξε και αυτός μέλος και πρωτεργάτης της κίνησης πολιτών.
Ξέχασε ότι η κίνηση πολιτών και μάλιστα τα «φαντάσματα» τον έβγαλαν από την ανυπαρξία και τον έκαναν δήμαρχο!
Τα «φαντάσματα» τον πήραν από το τίποτα και τον έκαναν πρώτο πολίτη του δήμου, με αγώνες και προσπάθειες, που πολλές φορές τους έφεραν αντιμέτωπους με κομματικούς και προσωπικούς φίλους τους.
Και δεν ήταν μόνο στην πρώτη εκλογική νίκη δίπλα του τα «φαντάσματα», αλλά και στην δεύτερη, γιατί εξακολουθούσε να λέει ότι, για να πάνε τα σκουπίδια στην «τριανταφυλλιά», θα περάσουν πάνω από το πτώμα του!

Τώρα «έβαλα μυαλό», μάς είπε στο προχτεσινό δημοτικό συμβούλιο!
Βέβαια, «μυαλό» εννοεί τους κομματικούς συμβιβασμούς και τις ίντριγκες.
«Μυαλό» θεωρεί να κοιτάζει αριστερά και να αλληθωρίζει και λίγο δεξιά.
«Μυαλό» θεωρεί να είναι στο κόμμα του και να έχει κρυφοκουβεντούλες και με τους νεοδημοκράτες βουλευτές, που και αυτοί αδιαφορούν για το κόμμα τους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι λίγοι ψήφοι παραπάνω, κι' ας μαχαιρώνουν πισώπλατα το κόμμα τους.

Τα «φαντάσματα» του παρελθόντος, που, από το τίποτα, κάνανε πολιτικά «νοματαίο» (που λέει ο λαός) τον κ. δήμαρχο, εξακολουθούν και θα εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την πόλη τους, χωρίς, να προσπαθούν υστερόβουλα να μετατρέψουν σε οφίτσια και προσωπικά ανταλλάγματα τους αγώνες τους, για να μην γίνει η Αμαλιαδα σκουπιδότοπος ΟΛΗΣ της Ηλείας!

Το μόνο που θα μπορούσα να πω στους φίλους και συναγωνιστές της κίνησης πολιτών είναι το « σύντροφοι επλανήθημεν», όχι στο θέμα της «τριανταφυλλιάς», αλλά στην επιλογή ενός, επιεικώς, ακαταλλήλου προσώπου, του οποίου το μόνο ενδιαφέρον ήταν η αναρρίχηση και όχι οι αγώνες για το καλό της πόλης!

Και ένα ερώτημα προς τον κ. Δήμαρχο (δεν ελπίζω απάντησης):Θεωρεί την πορεία του, από την εποχή που έτρεχε μαζί με τα «φαντάσματα» μέχρι σήμερα, που μας πούλησε όλους αντί πινακίου φακής (πολύ ωφέλιμη η φακή για τον κύριο δήμαρχο), συνεπή, τίμια και αντρίκεια ;  
Τάκης Χ. Κοντοπανάγος,
Αμαλιάδα, 03 Απριλίου 2008
-----------------------------------
Σχόλιο τού Καρδαμά:
Εδημοσιεύσαμε απ' ευθείας καί χωρίς δική μας εισαγωγή, τό κείμενο τού αγαπητού συντοπίτη καί Συγγραφέα, Τάκη Κοντοπανάγου, επειδή ηθέλαμε αυτό να "μιλήσει" από μόνο του, χωρίς άλλες παρεμβάσεις!
Τί ψάχνεις, αγαπητέ μου, κ. Κοντοπανάγο!
Γνωρίζεις πολύ καλά, ότι η αλαζονεία τής εξουσίας "τυφλώνει"!
Ποιός αλαζόνας τής εξουσίας, όταν δυσκολεύεται να πείσει για τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, έχει καταφέρει να αποφύγει τις Ύβρεις καί τις Αμετροέπειες κατά εκείνων, που τόν αποκαλύπτουν στα μάτια τής κοινής γνώμης, καί αποδεικνύουν τήν ασυνέπεια καί τήν ευτέλεια τού πολιτικού του λόγου;

Ωστόσο, εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε τον ανιδιοτελή αγώνα μας, καί να είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα δικαιωθούμε!
Άλλοι θα κληθούν να απολογηθούν, γιά τις κραυγαλέες ασυνέπειές τους έναντι τής κοινωνίας τής Αμαλιάδος καί τής ευρύτερης περιοχής, γιά τις ύβρεις καί γιά τίς αμετροέπειές τους έναντι εκείνων, που συνεχίζουν να αγωνίζονται ανιδιοτελώς γιά την προστασία τού Περιβάλλοντος καί τής υγείας τών συμπολιτών μας , καί γιά νά μήν γίνει ο τόπος μας ένας απέραντος βόθρος γιά όλην την Ηλεία!
Έσσεται ήμαρ! -

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Περιβαλλοντικός Κανιβαλισμός σέ βάρος τού Καρδαμά !

ΟΧΙ στον Σκουπιδότοπον τής Ηλείας στην ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ!

Στην Συνεδρίασή του, το βρἀδυ τής Τρίτης, 1ης Απριλίου 2008, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαλιάδος απεφάσισε, με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου(!), να κινήσει την διαδικασία γιά εγκατάσταση ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ ολόκληρης τής Ηλείας (!) στην ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ, με το ψευδώνυμο ΧΥΤΥ ( Χώρου Υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων) καί εργοστασίου " ενεργειακής αξιοποίησης"!
Με μία ψήφο διαφορά! Λές καί επρόκειτο να αποφασίσουν γιά το όνομα κάποιου δρόμου, καί όχι γιά το μέλλον καί την υγεία χιλιάδων ανθρώπων!
Λές καί δεν επρόκειτο γιά ένα θέμα, το οποίο ήτανε λυμένο από 15ετίας στην συνείδηση όλης τής Κοινωνίας τής Αμαλιάδος καί τού Καρδαμά, θέμα γιά το οποίο τότε ο λαός είχε εκφράσει την ριζικήν αντίθεσήν του!

Πρόκειται περί απαράδεκτης αποφάσεως, που πλήττει όχι μόνον την Αμαλιάδα, αλλά κυρίως τον Καρδαμά, δεδομένου, ότι το Καρδαμαίϊκο Ποτάμι πηγάζει πλησίον τής Τριανταφυλλιάς, και επομένως η δημιουργία οιωνδήποτε εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων εκεί ισοδυναμεί με ΒΟΜΒΑ σε ολόκληρον τον ΥΔΡΟΦΟΡΟΝ ορίζοντα κατά μήκος τού ποταμού αυτού μέχρι την παραλία ΠΑΛΟΥΚΙ!Δεν γνωρίζουμε τα "ανταλλάγματα", που ενδεχομένως προσδοκούν κάποιοι να καρπωθούν από αυτήν την επονείδιστη απόφαση, αλλά είναι βέβαιον, ότι, εάν το "έργο" αυτό υλοποιηθεί, θα αποτελεί εσαεί όνειδος για τους εμπνευστές του, για τούς νέους υποστηρικτές του καί για εκείνους, που, "ελαφρά τή καρδία", χθές το εψήφισαν, λές καί απεφάσιζαν για το μέρος, όπου θα δέσουν τήν γίδα τους!

Αυτός ο Περιβαλλοντικός Κανιβαλισμός τής ισχνής πλειοψηφίας τού Δημοτικού Συμβουλίου Αμαλιάδος σε βάρος ολόκληρης τής περιοχής τού Καρδαμαίϊκου Ποταμού καί τής περιφέρειας Καρδαμά αποτελεί ΟΝΕΙΔΟΣ καί ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΗ! Καί είναι χρέος όλων τών πολιτών τής Αμαλιάδος, κυρίως δέ τού Καρδαμά, να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις, γιά να ακυρωθεί!
Είναι το ελάχιστο, που μπορούμε να πράξουμε για την υγεία όλων μας καί κυρίως γιά την υγεία τών παιδιών μας καί τών επομένων γενεών!

Όλοι αυτοί οι κύριοι , που χθές το βράδυ, σε μία απροκάλυπτη επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, περιφρονώντας ολόκληρην την κοινωνία, καί με μίαν ψήφο διαφορά (!), ασἐλγησαν σε βάρος μίας ολόκληρης περιοχής, στο όνομα τού "να εισπράξουμε κάποια κονδύλια" (!), φαίνεται ότι δεν κατόρθωσαν ακόμη να κατανοήσουν, πως με την "απόφασήν" τους αυτήν επιχειρούν να μετατρέψουν την περιφέρεια Καρδαμά σε έναν απέραντον ΒΟΘΡΟ ολόκληρου τού Νομού Ηλείας!
Είμεθα, όμως, βέβαιοι, ότι στο μέλλον, όταν θα συνειδητοποιήσουν το μέγεθος τού περιβαλλοντικού εγκλήματος που δρομολογούν, θα προσπαθούν να βρούν δικαιολογίες, για την επαίσχυντη αυτήν απόφασήν τους! Τότε, όμως, μπορεί να είναι αργά γιά την κοινωνία καί γιά τον λαό, που τώρα περιφρονούν βάναυσα αυτοί οι περισπούδαστοι "δημοκράτες"! Να τούς χαίρονται όλοι αυτοί, που τούς εψήφισαν!

Εμείς πιστεύουμε, ότι οφείλουν να ανακαλέσουν τώρα τήν επονείδιστην "απόφασήν" τους! Καί να αναζητήσουν αλλού λύσεις. Διότι άλλοι χώροι στην Ηλεία, κατάλληλοι γιά τέτοιες εγκαταστάσεις , υπάρχουν αρκετοί!
Διαφορετικά, να είναι βέβαιοι, ότι θα βρίσκουν μπροστά τους καί απέναντί τους τον λαό, σε κάθε "βήμα" τους, που θα στοχεύει στην υλοποίηση αυτής τής "απόφασης"- αίσχος!

Αλήθεια, πόση νοημοσύνη πρέπει να διαθέτει κάποιος γιά να να γνωρίζει, ότι αποφάσεις εις βάρος τής ποιότητας ζωής καί τής υγείας τών ανθρώπων είναι ανεπίτρεπτο καί βάναυσο να λαμβάνονται με την επίκληση τής "πλειοψηφίας", καί μάλιστα τής "πλειοψηφίας τής μίας ψήφου"!
Θα επανέλθουμε, όμως, καί μάλιστα αυτό θα το πράξουμε γιά όσες φορές χρειασθεί!
Ωστόσο, ο λαός καί οι κοινωνικές οργανώσεις τής περιοχής άς οργανώσουν την αντίστασήν τους στο επιχειρούμενο έγκλημα! Ιδιαιτέρως, ο λαός τού Καρδαμά, που πλήττεται βαναύσως από ένα τέτοιο σχεδιαζόμενο έγκλημα εις βάρος του, έχει τον πρώτον λόγο!