Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Σχέδιο «Σκουπιδότοπος στην Τριανταφυλλιά»: Το Χρονικό μίας επαίσχυντης επιχείρησης!

Στις επαφές μας με τούς κατοίκους τής περιοχής, για το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα με την επιχείρηση δημιουργίας σκουπιδότοπου στην "Τριανταφυλλιά", αρκετοί νέοι στην ηλικία συμπολίτες μας, δηλώνουν την άγνοιάν τους γιά το ιστορικό τού θέματος.
Καί αυτό είναι δικαιολογημένο, καθώς έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια, από τότε που ακυρώθηκε το σχέδιο τού Πύργου, να φέρει τα σκουπίδια του μέσ' στο ψυχικό μας!
Για να γνωρίσουν οι νέοι συμπολίτες μας, αλλά καί γιά να θυμηθούν οι παλαιότεροι, καθώς καί γιά την ενημέρωση κάθε καλοπροαίρετου Ηλείου, δημοσιεύουμε σήμερα ένα σύντομο χρονικό τής επαίσχυντης αυτής επιχείρησης, να δημιουργήσουν έναν ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΒΟΘΡΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ στην "Τριανταφυλλιά" καί στο Καρδαμαίϊκο ποτάμι!

Σχέδιο «Σκουπιδότοπος στην Τριανταφυλλιά»:Το Χρονικό μίας επαίσχυντης επιχείρησης!
* 1994-95:
Ο Δήμος Πύργου, αρνούμενος να διαχειρισθεί τα δικά του σκουπίδια μέσα στον διοικητικόν του χώρον, επιχειρεί να δημιουργήσει δικόν του Σκουπιδότοπο στην “Τριανταφυλλιά”!
Ο κόσμος τής Αμαλιάδος, τού Καρδαμά καί τής Κορυφής ( Κουκουβίτσας) αντιδρούν δυναμικά! Συγκροτούνται Επιτροπές περιφρούρησης τής περιοχής, που εμποδίζουν τα συνεργεία, να προxωρήσουν στην δημιουργία ενός ΒΟΘΡΟΥ τού Πύργου στην ΑΥΛΗ τής Αμαλιάδας, τού Καρδαμά καί τής Κορυφής!
Ο διορισμένος Νομάρχης Ηλείας απειλεί τους κινητοποιούμενους κατοίκους τής περιοχής, αλλά ο κόσμος δεν υποχωρεί! Διεκδικεί το δικαίωμά του καί το δικαίωμα τών παιδιών του στην υγεία!
Ο σημερινός Δήμαρχος τής Αμαλιάδος, ενεργό, τότε, μέλος τής ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, η οποία αντιδρά στην λύση τής “Τριανταφυλλιάς”, δηλώνει, ότι “μόνον άν θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου, θα φτιάξουν σκουπιδότοπο στην Τριανταφυλλιά”!Τελικώς, τα σχέδια τού Πύργου, να δημιουργήσει σκουπιδότοπο μέσ’ στο ψυχικό μας, ακυρώνονται υπό το βάρος τής παλλαϊκής αντίδρασης.
Έκτοτε, ο Πύργος αρνείται να βρεί λύση γιά τα σκουπίδια του μέσα στα γεωγραφικά του όρια, επιβουλευόμενος στο παρασκήνιο καί στο προσκήνιο τήν “Τριανταφυλλιά”!

* 1995-1998:
Οι συζητήσεις για την διαχείριση τών σκουπιδιών συνεχίζονται, αλλά ουδείς τολμά να επαναφέρει το θέμα τής “Τριανταφυλλιάς”!
Ο κ. Λυμπέρης, με προμετωπίδα καί όπλο την συμμετοχήν του στους αγώνες τής Κίνησης Πολιτών Αμαλιάδας, για ακύρωση τού σχεδίου τού Πύργου να φτιάξει σκουπιδότοπο στην “Τριανταφυλλιά”, εκλέγεται Δήμαρχος Αμαλιάδος (1998)!

* 1998-2006:
Στο διάστημα αυτό, το ζήτημα τής διαχειρίσεως τών σκουπιδιών οξύνεται από την παντελή αδιαφορία τών νέων Δημάρχων, να οργανώσουν συστηματική διαχείριση τών σκουπιδιών “στην πηγή”! Παραλλήλως, ο κάθε Δήμαρχος επιθυμεί να μεταφέρει τα σκουπίδια τού Δήμου του σε άλλην περιοχήν πλήν τής δικής του!
Κατά καιρούς, επανέρχεται από ορισμένους “δειλά-δειλά” πάλι στο προσκήνιο η λύση τής “Τριανταφυλλιάς”! Οι αντιδράσεις τού κόσμου τής περιοχής τής Αμαλιάδος καί η προηγούμενη δέσμευση τού Δημάρχου Αμαλιάδος, αναγκάζουν τους εποφθαλμιούντες την “Τριανταφυλλιά” να ανακρούσουν πρύμνα!
Ο σημερινός Δήμαρχος Αμαλιάδος αρνείται, ότι αληθεύουν οι φήμες, πως έχει συμφωνήσει παρασκηνιακά γιά την “Τριανταφυλλιά”, ως χώρο δημιουργίας σκουπιδότοπου γιά όλην τήν Ηλεία!
Από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαλιάδος προτείνεται τώρα, ως χώρος διαχείρισης τών σκουπιδιών τής Αμαλιάδος, ο “Κορωνόβραχος” τής Πηνείας!
Ο δήμος τής Πηνείας καί οι κάτοικοί του αντιδρούν καί προσφεύγουν δικαστικώς. Το σχέδιο “Κορωνόβραχος” εγκαταλείπεται!
Με πρωτοβουλία τού Δήμου Βαρθολομιού, δημιουργείται ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ “Ο Στρεμενός”, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι το Εργοστάσιο διαχείρισης τών σκουπιδιών όλων τών Δήμων, που συμφωνούν με τον “Στρεμενό”, θα γίνει στην περιοχήν τής Γαστούνης!
Κυκλοφορούν πάλι έντονα οι φήμες, ότι το σχέδιο “Στρεμενός” είναι παραπλανητικό καί τα κρυφά σχέδια τών Δήμων, που εδημιούργησαν τον Σύνδεσμον αυτόν, είναι να επανέλθουν στην λύση τής “Τριανταφυλλιάς”!

* 2006-2007:Η κινητικότητα γύρω από το μέρος, όπου θα εγκατασταθεί σκουπιδότοπος γιά ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ συνεχίζεται.
Οι Δημοτικές καί Νομαρχιακές Εκλογές τού 2006 φέρνουν πάλι στην επιφάνεια το θέμα τής διαχείρισης τών σκουπιδιών.
Ο Δήμαρχος Αμαλιάδος, σε ερωτήσεις πολιτών για το θέμα τής “Τριανταφυλλιάς, επαναλαμβάνει ότι η δέσμευσή του: “όχι σκουπιδότοπος στην Τριανταφυλλιά” ισχύει! “Δεν υπάρχει θέμα Τριανταφυλλιάς”, επαναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση, που τον ερωτούν, κυρίως προεκλογικά!

* 2008: Το έτος τών “αποκαλυπτηρίων”!Τρίτη, 1η Απριλίου 2008: Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαλιάδος συνεδριάζει καί ένα από τα θέματά του είναι, με αιφνιδιαστική εισήγηση τού Δημάρχου Αμαλιάδος, η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στην “Τριανταφυλλιά”!
Ο Δήμαρχος ξέχασε τις δεσμεύσεις του καί ξιφουλκεί κατά πάντων, που αντιδρούν στην λύση “Τριανταφυλλιάς”!
Στην συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου Αμαλιάδος παρευρίσκονται καί Δημότες, μεταξύ τών οποίων τα μέλη τής Κίνησης Πολιτών Αμαλιάδος: Σπύρος Ηλιόπουλος, Σάκης Πανόπουλος ( πρώην Δήμαρχος), Τάκης Κοντοπανάγος, Δημήτρης Κουγιανός ( από τον Σύλλογο Φραγκαβίλλας), καί ο Άγγελος Λιβαθινός εκ μέρους τού Μορφωτικού Συλλόγου Καρδαμά “Κωστής Παλαμάς”, αλλά καί μέλος τής Κίνησης Πολιτών.
Τά μέλη τής Κίνησης, που παρευρίσκονται στην συνεδρίαση, ζητούν τόν λόγο, για να εκφράσουν τίς αντιρρήσεις τους, καί τελικώς δίνουν τον λόγο μόνον στον κ. Σπύρο Ηλιόπουλο, τόν οποίον διακόπτουν συνεχώς καί δεν τον αφήνουν να ολοκληρώσει την τοποθέτησήν του!
Αρνούνται “με τό έτσι θέλω” να δώσουν τόν λόγο στον κ. Λιβαθινό καί στον κ. Κουγιανό, καί στο Δημοτικό Συμβούλιο δημιουργείται κομφούζιο!
Παρεμβαίνουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Άγγελος Κολόσακας καί Γιάννης Τασσόπουλος, οι οποίοι στιγματίζουν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά τού Δημάρχου καί τού Προέδρου τού Δημοτικού Συμβουλίου, καί ζητούν να δοθεί αμέσως ο λόγος στους ανωτέρω Δημότες!
Τελικώς, υπό το βάρος τών κατακραυγών αυτών, ο Πρόεδρος τού Δημοτικού Συμβουλίου δίνει τον λόγο στον κ. Λιβαθινό καί στον κ. Κουγιανό, οι οποίοι εκφράζουν τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις τους στην “λύση” τής “Τριανταφυλλιάς”!
Ακολουθεί τοποθέτηση τού Δημάρχου Αμαλιάδος, ο οποίος με αμετροέπειες καί ύβρεις επιτίθεται εναντίον όσων αντιδρούν στον σκουπιδότοπον τής “Τριανταφυλλιάς”, αποκαλώντας τους μάλιστα: ”φαντάσματα τού παρελθόντος”!
Ο ίδιος, μάλιστα, δικαιολογεί την μεταστροφήν του αυτήν καί τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, ισχυριζόμενος, ότι τώρα “έγινε σοφώτερος”(!), καί ότι από το 1994, που αντιδρούσε καί αυτός στην “Τριανταφυλλιά” μέχρι τώρα, νοιώθει ότι ο ίδιος “ωρίμασε” πλέον!
Υπό αυτές τις “άκρως δημοκρατικές διαδικασίες”, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαλιάδος απεφάσισε, με μίαν ψήφο διαφορά(!), δηλαδή με 13 ψήφους στους 24 ( ο κ. Τασσόπουλος από την παράταξη τού Δημάρχου καταψηφίζει!), για την δημιουργία σκουπιδότοπου ΟΛΗΣ τής Ηλείας στην “Τριανταφυλλιά”(!), εγκρίνοντας μάλιστα την διαχείρηση τών σχετικών κονδυλίων από τον ίδιο τόν Δήμο Αμαλιάδος(!!!), καί όχι από τόν Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων “Στρεμενός”, όπως προβλέπεται!!!

Δευτέρα, 7 Απριλίου 2008:
Συνεδριάζει στην Γαστούνη ο Σύνδεσμος “Στρεμενός”, προκειμένου να λάβει αποφάσεις γιά την διαχείριση τών σκουδιών ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ! Εκεί, παρευρίσκονται Δήμαρχοι τής Ηλείας, μεταξύ τών οποίων καί ο Δήμαρχος Αμαλιάδος.
Παρευρίσκονται, επίσης, από πλευράς τής Κίνησης Πολιτών Αμαλιάδος, ο κ. Ηλιόπουλος Σπύρος, ο κ. Πανόπουλος Σάκης, ο κ. Κοντοπανάγος Τάκης, καί ο κ. Λιβαθινός Άγγελος.
Οι κ.κ. Ηλιόπουλος, Πανόπουλος, καί Λιβαθινός, ζητούν τόν λόγο καί εκφράζουν τίς σοβαρότατες αντιρρήσεις τους γιά την “λύση” τής “Τριανταφυλλιάς”.
Ο Δήμαρχος Ιάρδανου, κ. Αριστειδόπουλος, επιτίθεται φραστικά στους ανωτέρω, κατηγορώντας τους, ότι “έχουν έλλειμμα ενημέρωσης” (!), καί ότι σε άλλες χώρες τα σκουπίδια τα διαχειρίζονται “μέσα στις πόλεις”, αποφεύγοντας, όμως, να εξηγήσει, αφού είναι τόσο πολύ ρόδινα τα πράγματα, γιατί ο ίδιος δεν προτείνει την διαχείριση μέσα στο Βούναργο, δηλαδή στην Έδρα τού Δήμου του!
Στην ίδια λογική κινείται καί ο Δήμαρχος Πηνείας, κ. Παπαδόπουλος, αδυνατώντας ο ίδιος να μάς εξηγήσει γιατί τότε αρνείται τον σκουπιδότοπο στον “Κορωνόβραχο”!
Τελικώς, ο Σύνδεσμος “Στρεμενός” αποφασίζει να εκχωρήσει την διαχείριση τών κονδυλίων για το έργο ( που τού ανήκει κατά τον νόμο) στον Δήμο Αμαλιάδος!Τα στοιχεία δείχνουν πλέον, ότι το όλο σχέδιο είχε προσυμφωνηθεί ΜΥΣΤΙΚΑ , με “αντάλλαγμα” να διαχειρισθεί τα κονδύλια ο Δήμος Αμαλιάδος!!

Τρίτη, 8η Απριλίου 2008:
Πραγματοποιείται ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ γιά το θέμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ( εφ. ΠΡΩΤΗ), μεταξύ τού Περιφερειάρχη, κ. Σπυρίδωνος καί τών Δημάρχων: Βαρθολομιού, κ. Βρυώνη, Αμαλιάδος, κ. Λυμπέρη, καί Ιάρδανου, κ. Αριστειδόπουλου, προκειμένου “να προετοιμάσουν τήν σύσκεψη” με τον Υφυπουργό, κ. Νάκο, που θα γίνει για το θέμα στην Περιφέρεια, την Παρασκευή 11 Απριλίου 2008!

Παρασκευή, 11η Απριλίου 2008:Πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ΣΥΣΚΕΨΗ υπό τον Υφυπουργό, κ. Νάκο, καί λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις!
Ο κ. Σπύρος Ηλιόπουλος επικοινωνεί με τον Περιφερειάρχη καί ζητεί να παρευρεθεί αντιπροσωπεία τής Κίνησης Πολιτών στην Σύσκεψη! Ο κ. Περιφερειάρχης αρνείται, ισχυριζόμενος, ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί αντιπροσωπεία τής Κίνησης, δεδομένου, ότι ούτε καί όλοι οι Δήμαρχοι θα είναι παρόντες σ’αυτήν!
Συμφωνείται συνάντηση τής αντιπροσωπείας τής Κίνησης με τον Περιφερειάρχη, στην Αμαλιάδα, το Σάββατο 12 Απριλίου 2008.

Σάββατο, 12η Απριλίου 2008:
Πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπείας τής Κίνησης Πολιτών Αμαλιάδος με τον Περιφερειάρχη, στο Δημαρχείον Αμαλιάδος.
Η αντιπροσωπεία ( Ηλιόπουλος, Γούναρης, Χαλκιόπουλος, Κοντοπανάγος) εκφράζουν στον Περιφερειάρχη την πλήρη αντίθεση τής κοινωνίας τής Αμαλιάδος καί τής περιοχής στην “λύση” τής “Τριανταφυλλιάς”.
Στην συνάντηση αυτήν, αποκαλύπτεται, ότι σχεδόν όλα τα σχέδια καί οι μελέτες γιά το έργο στην “Τριανταφυλλιά” είναι έτοιμα!!!
Εάν αληθεύει αυτό, τότε, το Δημοτικό Συμβούλιο εκλήθη την 1ην Απριλίου 2008, από τον Δήμαρχο να αποφασίσει για το δήθεν ξεκίνημα μίας διαδικασίας, την οποίαν όμως ο Δήμαρχος Αμαλιάδος καί οι λοιποί είχανε άνευ αποφάσεως ολοκληρώσει με ΜΥΣΤΙΚΟ τρόπο, για να προλάβουν τις αντιδράσεις τού κόσμου!Τί είδους συμφέροντα είναι αυτά, που οδηγούν κάποιους ακόμη καί στην απροκάλυπτη πολιτική απάτη;
Η Συνέχεια θα δοθεί πλέον με τον Κοινόν Αγώνα όλων τών κατοίκων Αμαλιάδος, Καρδαμά, Κορυφής, κλπ!Ο αγώνας αυτός, που είναι επιβεβλημένος, για να προστατευθεί από την σχεδιαζόμενη εκποίηση η υγεία όλων μας καί η υγεία τών επομένων γενεών, θα είναι σκληρός, αλλά αταλάντευτος. Καί θα περιλαμβάνει όλα τα μέσα. Ήδη, πραγματοποιούνται συσκέψεις σε διάφορους τόπους από την Κίνηση Πολιτών Αμαλιάδος, ενημερώνονται οι κάτοικοι με άρθρα, αφίσσες καί φυλλάδια, σχεδιάζεται Συνέντευξη Τύπου, θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις στην Αμαλιάδα καί σε χωριά γιά την διατράνωση τής αποφασιστικότητος τών πολιτών τής περιοχής μας, να ακυρώσουν το σχεδιαζόμενο επαίσχυντο έγκλημα!
Καί στο τέλος, θα αξιοποιηθεί, εάν χρειασθή, καί η δικαστική οδός, όπως πληροφορούμεθα από την Κίνηση Πολιτών Αμαλιάδος!

Στον Καρδαμά, ήδη, έχει συνταχθεί ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΡΧΗ , με πρωτοβουλία τών κοινωνικών Οργανώσεων τού χωριού μας:
- τού Μορφωτικού Συλλόγου Καρδαμά,
- τού Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά,
- τού Αγροτικού Συνεταιρεισμού Καρδαμά, καί
- μελών τού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Καρδαμά.


Το κείμενο αυτό διακινείται για την συλλογή υπογραφών από όλους τους Καρδαμαίους!
Όσο περισσότερες υπογραφές συγκεντρωθούν τόσο ισχυρότερο θα είναι το μήνυμά μας! Ο κάθε Καρδαμαίος, είτε ζεί στον Καρδαμά είτε σε άλλο μέρος ( στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό!), ας αναζητήσει το κείμενο καί ας υπογράψει!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!
- Γιά να σώσουμε τήν "Τριανταφυλλιά" καί το Καρδαμαίϊκο Ποτάμι !
- Γιά να μην γίνει ο ΤΟΠΟΣ μας ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΒΟΘΡΟΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ !
- Γιά να προστατεύσουμε την υγεία μας, την υγεία τών παιδιών μας, καί τών επομένων γενεών!
Πρέπει να ακυρώσουμε το σχεδιαζόμενο έγκλημα εις βάρος τού τόπου μας!

Εάν οι κύριοι τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης τής Ηλείας συνεχίσουν να αρνούνται την λύση τής ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΛΥΣΗΣ (ένα εργοστάσιο καί ΧΥΤΥ στην Αχαΐα, για τούς νομούς Ηλείας –Αχαΐας –Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή γιά όλην την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος), καί επιθυμούν, για ανεξήγητους (;) λόγους, νομαρχιακή λύση τού προβλήματος μέσα στον νομό Ηλείας, τότε γνωρίζουν, ότι χώροι για τέτοια διαχείριση τών απορριμμάτων υπάρχουν αρκετοί στην Ηλεία:
- μακρυά από ποτάμια ή λίμνες,
- μακρυά από χιλιόχρονους υδροφόρους ορίζοντες καί λεκάνες απορροής υδάτων, όπως αυτή τού καρδαμαίϊκου ποταμού
- μακρυά από πολυκαλλιεργούμενες περιοχές,
- μακρυά από τον οικιστικόν ιστό ( Αμαλιάδα, Καρδαμάς, Κορυφή)!
Άς τους επιλέξουν!
Η επιλογή τής “Τριανταφυλλιάς” είναι έγκλημα! -
( Από την Εφημερίδα: "Καρδαμάς Εφημερίς τών Συζητήσεων", φ.26, σελ.7)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, γράφετε ΠΑΝΤΟΤΕ Ελληνικά! *** Όχι μέ Λατινικούς χαρακτήρες!