Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Διαδρομή τής Ολυμπιακής Φλόγας: Αυθαίρετη και ανιστόρητη αλλαγή της(II)


Σε προηγούμενη ανάρτηση (ΕΔΩ!) , είχαμε τονίσει, ότι ο Δήμος Αμαλιάδος και η Νομαρχία Ηλείας έγιναν αποδέκτες μίας έντονης διαμαρτυρίας τού Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καρδαμά "Κωστής Παλαμάς", γιά την αδικαιολόγητη τροποποίηση τής διαδρομής τής Ολυμπιακής Φλόγας, σύμφωνα με την οποία εξαιρείται ο Καρδαμάς, ως χώρος διέλευσης τής Ολυμπιακής Φλόγας, για πρώτην φορά εδώ και 70 χρόνια!

Τόσον η Νομαρχία, όσον και ο Δήμος Αμαλιάδος , απαξίωσαν να απαντήσουν γραπτώς στον Μορφωτικόν Σύλλογο. Αυτό δείχνει και την ενοχήν τους επί τού προκειμένου: δείχνει, δηλαδή, ότι η αυθαίρετη και ανιστόρητη αλλαγή τής διαδρομής τής Ολυμπιακής Φλόγας, την 24ην Μαρτίου 2008, και η εξαίρεση τού Καρδαμά από την διαδρομήν αυτήν, για πρώτην φοράν από 70ετίας(!), έγινε με υπόδειξη και ευθύνη τού Δημάρχου Αμαλιάδος και τών "συνεργατών" του!
Οι ίδιοι, βέβαια, διαδίδουν παρασκηνιακώς, ότι δεν ευθύνονται αυτοί για την αλλαγήν αυτήν, και ότι η ίδια η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.) "καθόρισε" την διαδρομήν τής Φλόγας και εξαίρεσε τον Καρδαμά!
Δεν μάς λένε, όμως, τί έκαναν οι ίδιοι σ' αυτήν την υποτιθέμενη πρόταση, που "έφερε έτοιμη" η Ε.Ο.Ε.!
Διεφώνησαν με την ΕΟΕ, ως όφειλαν, ή όχι; Καί ποιά ήτανε η δικαιολογία τής ΕΟΕ γιά την ανιστόρητην αυτήν αλλαγήν;
Όμως, εάν ήσαν έτσι τα πράγματα, γιατί οι τού Δήμου Αμαλιάδος αποφεύγουν να απαντήσουν εγγράφως στον Μορφωτικόν Σύλλογον Καρδαμά, για να απαλλαγούν έτσι και από την υποψία, ότι ο ίδιος ο Δήμος Αμαλιάδος υπέδειξε στην ΕΟΕ την αυθαίρετην και ανιστόρητην αυτήν εξείρεση τού Καρδαμά από την διαδρομήν τής Φλόγας;
Η μέχρι τώρα στάση τού Δήμου Αμαλιάδος, ο οποίος αρνείται να απαντήσει στον Μορφωτικόν Σύλλογον, οδηγεί τον κάθε καλοπροαίρετον στο συμπέρασμα, ότι η ευθύνη γιά όλην αυτήν την απαράδεκτην απόφαση, που στέλνει την Φλόγα να περάσει ... από τού Παπακασελά(!!), παρακάμπτοντας τον Καρδαμά, για πρώτην φοράν εδώ και 70 χρόνια(!), ανήκει ολοκληρωτικά στον Δήμον Αμαλιάδος, που μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους αλαζονικές συμπεριφορές, κατά τα τελευταία χρόνια!
Αυτή είναι η προσωπική μας Γνώμη, και δεν πρόκειται να την αλλάξουμε, εάν ο Δήμος Αμαλιάδος δεν απαντήσει εγγράφως στον Σύλλογον, ως οφείλει!
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Καρδαμά, και αφού ο Δήμος αρνείται να απαντήσει στην διαμαρτυρίαν του, προχώρησε σε αποστολή εγγράφου διαμαρτυρίας και στην ΕΟΕ, την οποίαν και δημοσιεύουμε κατωτέρω, γιά να λάβει γνώση όλος ο κόσμος, και να κρίνει:
--------------------------------------------------------------------
Μορφωτικός και Πολιτιστικός
Σύλλογος Καρδαμά
« Κωστής Παλαμάς »
Γραφεία: Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Καρδαμά
27200 Καρδαμάς Ηλείας
Τηλ. Κινητά: 697-8197763, 697-6148082
Ηλεκτρον. Διεύθυνση:
efkardamas@in.gr

Καρδαμάς, 15.03.08
Αριθ. Πρωτ. 9

Προς
Τον Πρόεδρον
και τα μέλη τής
Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟE)
Λεωφ. Δημητρίου Βικέλα 52152 33 - ΧαλάνδριΤηλ. 210-6878888, Φαξ. 210-6878940 E-mail:
info@hoc.gr
( Διά τού Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου)

ΘΕΜΑ: Διαδρομή τής Ολυμπιακής Φλόγας, την 24ην Μαρτίου 2008
ΣΧΕΤ.: α) Δημοσιεύματα στον τοπικόν Τύπον, περί τα τέλη Ιανουαρίου 2008
β) Έγγραφό μας υπ’ αριθ. Πρωτ. 7/14.02.2008, πρός Νομαρχία Ηλείας καί Δημαρχία Αμαλιάδος

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι Κύριοι,

Διά τού ως άνω β) σχετικού εγγράφου μας, πρός την Νομαρχία Ηλείας καί πρός τον Δήμον Αμαλιάδος ( εις τον οποίον δυστυχώς ανήκουμε από τού έτους 1998 υποχρεωτικώς, ως πρώην Κοινότητα Καρδαμά με 1200 κατοίκους), που εδημοσιεύθη καί εις τον τοπικόν Τύπον τής Ηλείας, διεμαρτυρήθημεν εντόνως, γιά το απρόσμενο γεγονός, ότι η πορεία τής Ολυμπιακής Φλόγας, την 24ην Μαρτίου 2008, για πρώτην φοράν από τής εφαρμογής τού θεσμού, δεν θα διέλθει από το χωριό μας ( τον Καρδαμά Ηλείας)!

Γνωρίζουμε πολύ καλώς, ότι η πορεία τής Ολυμπιακής Φλόγας για τους εκάστοτε Ολυμπιακούς Αγώνες ανά την Υφήλιον είναι πλέον καθορισμένη ιστορικώς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πρώτα χιλιόμετρα από τής αφετηρίας της ( Ολυμπία), καί ότι αλλαγή τής πορείας της είναι ανέφικτη, καί μόνον γιά πολύ σοβαρούς λόγους μπορεί αυτή να συμβεί.
Όπως γράφουμε, όμως, καί στο σχετικό έγγραφό μας ( το β) ως άνω σχετικό, προς Νομαρχία Ηλείας καί Δημαρχία Αμαλιάδος), αδυνατούμε να κατανοήσουμε τούς λόγους τής αυθαίρετης και ανιστόρητης αλλαγής τής πορείας τής Φλόγας, που εσχεδιάσθηκε εφέτος για πρώτην φορά ( από το 1936!), με παράκαμψη τού χωριού μας!
Πέραν αυτών, το χωριό μας, ο Καρδαμάς Ηλείας, είναι εκείνο το χωριό, από όπου ( στην Ανατολικήν του πλευράν) διήρχετο ο αρχαίος πεδινός δρόμος Ήλιδος –Ολυμπίας, για την τέλεση τών Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία.
Αποτελεί, ως εκ τούτου, ιδαίτερη τιμή για το χωριό μας το γεγονός, ότι, καθ’ όλες τις προηγούμενες τετραετίες ( αφ’ ότου καθιερώθηκε η πεζή μεταφορά τής Ολυμπιακής Φλόγας), η Φλόγα διήρχετο μέσα από τον Καρδαμά, τού οποίου η νεώτερη ιστορία είναι συνδεδεμένη με αυτό το σημαντικό γιά την χώρα μας γεγονός.

Αφού, λοιπόν, αλλαγή τής ιστορικής πορείας τής Ολυμπιακής Φλόγας δεν μπορεί να γίνει «γιά ψύλλου πήδημα», προκύπτει αβιάστως το ερώτημα: ποίοι είναι εκείνοι, που εσυμβούλευσαν την Ελληνικήν Ολυμπιακήν Επιτροπήν καί επρότειναν πρός αυτήν, καί την έπεισαν, να αλλάξει πορεία η Φλόγα, καί να ακολουθήσει άλλην διαδρομήν, μεγαλύτερης, μάλιστα, αποστάσεως από τής επί έτη καθιερωμένης;
Παρακαλούμε, δείτε τον επισυναπτόμενον Χάρτην, γιά να βεβαιωθείτε για την αδιανόητην αυτήν αλλαγήν!
Κύριε Πρόεδρε,
Η περιθωριοποίηση τών χωριών από τους νέους «διευρυμένους Δήμους» είναι μία γενικώς διαπιστωμένη καί λίαν αρνητική πραγματικότητα, που βιώνουμε ως τοπικές κοινωνίες κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Αυτό, βεβαίως, οφείλεται στην ίδια την πολιτική, που ακολουθούν οι συγκεκριμένες Δημοτικές Αρχές, οι οποίες ενδιαφέρονται μόνον για να «λουστράρουν» την Έδρα τού Δήμου τους, ως εάν αυτή ήτο το «κλεινόν Άστυ»(!), παραμελώντας ή καί περιφρονώντας ενίοτε προκλητικώς τα χωριά!
Αδυνατούμε, όμως, να πιστεύσουμε, ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συμπράττει σε μία τέτοια πολιτική «αποκλεισμού τών κοινωνιών τών χωριών» από τόσο σημαντικά γεγονότα με τα οποία είναι ιστορικώς συνδεδεμένες, όπως είναι οι εκδηλώσεις για τους εκάστοτε Ολυμπιακούς Αγώνες, καί δή οι εκδηλώσεις μεταφοράς τής Ολυμπιακής Φλόγας, με τις οποίες ειδικώς το χωριό μας είναι συνδεδεμένο στην νεώτερη Ιστορία του!

Κατανοούμε, βεβαίως, ότι το χρονικό διάστημα, που απομένει μέχρι την λαμπαδηδρομία ( 24 Μαρτίου), είναι πολύ μικρό, γιά να προχωρήσετε στην ακύρωση τής ανιστόρητης αλλαγής τής πορείας τής Ολυμπιακής Φλόγας καί τής μη διέλευσης αυτής από το χωριό μας, γιά πρώτην φοράν εφέτος από τής καθιερώσεως τού θεσμού!
Παρακαλούμε, όμως, να λάβετε υπ’ όψη σας αυτήν μας την δίκαιη διαμαρτυρία, και να αποκαταστήσετε την ιστορικήν διαδρομήν τής Φλόγας στο μέλλον.
Θα είμεθα δε υπόχρεοι τόσον έναντι υμών, όσον καί έναντι τής Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, εάν μας ενημερώνατε, ποίοι ήσαν οι εισηγητές αυτής τής αυθαίρετης καί ανιστόρητης αλλαγής τής πορείας τής Ολυμπιακής Φλόγας, για την 24ην Μαρτίου 2008.
Ευελπιστούντες για την θετική ανταπόκρισή σας επί τού δικαίου αιτήματός μας,
διατελούμε μετά τιμής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο τού Συλλόγου
Ο Πρόεδρος, Άγγελος Λιβαθινός, Καθηγ. Μαθηματικών-Λυκειάρχης
Ο Γραμματέας, Ανδρέας Αγγελόπουλος, Αγρότης
------------------------------------------
ΥΓ. Σας επισυνάπτουμε:
1) Το υπ’ αριθ. πρωτ. 7/14.02.2008 έγγραφό μας πρός Νομαρχία Ηλείας καί Δημαρχία Αμαλιάδος ( Υπηρεσίες από τις οποίες δεν ελάβαμε ουδεμίαν έγγραφον απάντηση!),
2) Σχετικό Άρθρο, αναρτηθέν στο Ιστολόγιο «Καρδαμάς Ηλείας», kardamas.blogspot.com
3) Χάρτην, για ανάγνωση τόσον τής από ετών καθιερωμένης διαδρομής, όσον καί τής σχεδιασθείσης γιά εφέτος διαδρομής ( μεγαλυτέρας αποστάσεως!), καί
4) Φωτοτυπία τής πρώτης σελίδος τής τριμηνιαίας Εφημερίδος «Καρδαμάς, Εφημερίς τών Συζητήσεων», όπου καταγράφεται ( καί με φωτογραφίες) η διέλευση τής Ολυμπιακής Φλόγας από τον Καρδαμά, την 25 Μαρτίου 2004, γιά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τής Αθήνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, γράφετε ΠΑΝΤΟΤΕ Ελληνικά! *** Όχι μέ Λατινικούς χαρακτήρες!